Danmark indkøber pansrede mandskabsvogne for op til 5 milliarder kroner – og ingen taler om det


Opdatering 11. december 2015

Partierne bag militær- og krigspolitikken i Danmark har besluttet, at der skal anskaffes 309 nye pansrede mandskabsvogne til krigene af typen Piranha V fra General Dynamics (US) til en foreløbig pris af 4.5 milliarder kroner – et historisk stort våbenindkøb.

Nedenstående artikel fra maj 2015 behandler den hemmeligholdte oprustning

 Piranha V fra General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH. Fart: 105 km/t. Vægt: 33 tons. Besætning: 3 + 9 passagerer. Aktionsradius: 1.000 km


De danske rustningsudgifter skyder i vejret i lyntempo i takt med krigene og forberedelserne til nye krige. Det meste holdes bag lukkede døre – og mainstreammedierne vender det blinde øje til. Der er netop med den største diskretion op til 1. maj og festlighederne for befrielsen indgået en aftale mellem partierne bag forsvarsforliget om at indkøbe nye pansrede mandskabsvogne fra General Dynamics til den formidable pris af ca. 5 milliarder kroner.

Danmark har lige fejret 70-året for befrielsen fra den nazistiske besættelse med store officielle arrangementer, men også med folkelige manistationer med rod i modstandsbevægelsen på befrielsesaftenen den 4. maj.

De officielle arrangementer fungerer som støtte til nutidens danske krige, mens de folkelige manifestationer tager afstand fra dem og protesterer mod den fortsatte militarisering. Blandt andet de planlagte indkøb af nye kampfly til en førstepris af 30 milliarder kroner og gigantiske efterregninger for driften på togter til fremmede lande

Udgifterne til militarisering og krig skyder opad med raketfart, mens de sociale budgetter nedskæres. Anders Foghs krigeriske ’minimalstat’ – den globale natvægterstat – er snart i syne.

Men disse udgifter er dybt upopulære ligesom de danske krige i fjerne lande er det. Et klart flertal af danskerne er imod indkøbet af nye kampfly.

Derfor gås der stille med dørene. Der foretages ingen sammentællinger af de faktiske omkostninger ved militariseringen, hvor alle poster regnes med

Det drejer sig blandt andet om udgifter fra opretholdelsen af den stående professionelle hær, de talrige kostbare krigsmissioner, bomberne og vedligeholdelse af materielletl  og indkøb af nyt og endnu mere morderisk og forskellige miliære/civile projekter og propaganda i udlandet – lige til den omfattende overvågning af det danske samfund og til behandling og særbehandling af krigsskadede soldater.

Derfor afhandles nye krigspolitiske aftaler nærmest i dyb hemmelighed – mens de velvillige mainstreammedier nøjes med notitser på beskedne pladser, hvis nyheder om nye rustningsskridt overhovedet nævnes.

Den danske offentlighed har ikke bemærket, at en ny kostbar aftale til ca. 5 milliarder kroner er blevet indgået mellem krigspartierne i ’rød’ og blå blok om indkøb af nye pansrede mandskabsvogne, der kan tages med ud på nye ’missioner’. Foreløbigt mindst 206 af slagsen. En beslutning om indkøb af nyt dyrt artilleri blev ved samme lejlighed udskudt.

Krigsminister Niciólai Wammenholdt valgtale 1. maj fra LO’s hovedscene i Tangkrogen i Århus om et samfund ’hvor vi passer på hinanden’ og går glade i krig, mens krigsmodstanden, fredsbevægelsen og kampagnen mod køb af nye kampfly måtte nøjes med fredsscenen.

I valgkampen taler politikerne slet ikke om rustningsudgifter og sociale besparelser. På det punkt er forligspartierne også enige.

– Jeg er meget glad for, at vi nu med Piranha 5 har fundet en vinder af udbuddet på nye pansrede mandskabsvogne til forsvaret. Vores nuværende pansrede mandskabsvogn har tjent hæren godt i mange år, og vil fortsætte med det noget tid endnu, men med Piranha 5 har vi fundet den pansrede mandskabsvogn, der bedst kan løse Forsvarets opgaver i fremtiden, sagde Nicolai Wammen kortfattet til TV2, der glad viderebragte nyheden på en beskeden plads.

Piranha 5 er udviklet af firmaet Mowag GmbH, som er en del af General Dynamics European Land System, siger krigsministeriet på sin hjemmeside

Wammen: Forsvaret skal have nye pansrede mandskabsvogne  .

Wammen forsøger at fremstille det som et indkøb fra det neutrale Schweiz og ikke fra verdens største krigsmagt. Men General Dynamics er et af de støste amerikanske våbenfirmaer – den sjettestørste våbenfabrikant i verden

Se Wíkepedia

I et indlæg på Kampagnen Nej tak til nye kampfly’s facebook side har Jørgen Leif Hanen afsløret det dystre spil om hemmeligholdelse af de faktiske rustningsomkostninger.

Under overskriften  ’Forsvaret – en lukket stat i staten – og det dummeste sted, man kan opholde sig’ skriver han

”Imens medierne er optaget af 16.000 sports-bh’er og 40.000 par underbukser, og med påstande om 25 års forbrug i en historie plantet i medierne onsdag aften, og som tager hele medie billedet torsdag (den 30. april hvor aftalen om indkøbet af de 206 PMV’er indgås) – Ja så bliver der uden for rampelyset indkøbt 206,  ja op imod 450 PMV’er – ca.5 mia. kr.

Dette forbigår besynderligt mediernes opmærksom, ja er “Mørklagt”.

Det offentliggøres (af forsvarsministeriet) torsdag sidst på eftermiddagen. Men selv vores alle sammens DR 1 kunne i deres nyheder kl.21,30 fremvise undertøj. Ikke et ord om pansrede mandskabsvogne!

Mon vi borgere bydes det samme, når de op imod 900 lastbiler, heraf 500 terrængående og 400 almindelige, som også står på ønskelisten, skal indkøbes?

Og vores krigeriske folketing er ved at gøre klar til endnu et militaristisk indkøb, med tåbelige krigsfly, så vi virkelig kan videreføre vores nuværende krig andre steder på vores jord,  når USA beder os om dette.”

Det hemmelige indkøb af PSV’erne og mediernes fortielse af det er endnu et eksempel på, hvordan alliancen mellem regeringen, de to blokke og de borgerlige medier kontrollererer den offentlige debat – eller mangelen på samme.

Under besættelsen var Danmark et lydland, og deltog i Hitlertyskland aggressionskrig. Er det officielle Danmark ikke nøjagtig det samme i dag – som deltager i USA’s og NATOs imperialistiske krige?

Se også

Stop købet af kampfly!
Af Tine Spang Olsen


Forberedelse af krig mod Rusland: Nordisk militært samarbejde under NATOs vinger

Netavisen 13. april 2015

Netavisen 6. maj 2015

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater