Kollaboratøren Erik Scavenius slavebandt Danmark: Fyret på gråt papir

Folkebevægelsen Mod Nazisme (FMN) og Aktive Modstandsfolk har i anledning af 7O-årsdagen for befrielsesdagen den 4. maj 1945 udsendt denne fælles erklæring:

Den kendte satiriske avistegner Herluf Bidstrup (Bid.) ramte plet, da han frem­satte det viste forslag til en statue for nazi-kollaboratøren Eric Scavenius.

Den 4. maj bliver 70-årsdagen for den genvundne nationale frihed i 1945 markeret på forskellig vis.

Det er sikkert gået i glemmebogen, at det var den militante modstandsbevægelses fortjeneste, at den blev inviteret til på Danmarks vegne at deltage i oprettelsen af freds- og samarbejdsorganisationen Forenede Nationer (FN). Det var virkelig stort.

Under den terroristiske tysk-nazistiske besættelse 1940-45 valgte samlingsregeringen med kong Christian X som formel regent at opretholde ro og orden, bøje sig for overfaldsmagten og indlede et tæt samarbejde, den såkaldte kollaborations- eller samarbejdspolitik, med fjenden.

Med de ærbødige samarbejdspolitikere som bukkende tjenere blev hele Danmark gjort til et ta-selv-bord for nazisterne. Danmark satte hele landbruget, industri og søfart ind på tysk side i den store kamp mellem frihed og nazistisk diktatur. Danske landbrugsvarer androg ca. 10 procent af det tyske behov og blev betalt af Danmark med danske penge, tyskerne stjal i Nationalbanken.

Tyskerne løb fra regningen. Danmark byggede skibe, maskiner, flyvepladser m.m. for dem. 125.000 danske arbejdere blev tvunget til at rejse til Tyskland, hvor de blev indsat i Adolf Hitlers krigsindustri.

Den 8. juli 1940 blev kollaborationsregeringen og omdannet med superopportunisten Erik Scavenius (R) som stats- og udenrigsminister.

Regeringen udsendte den berygtede slaveerklæring, der positionerede Danmark som tysk vasalstat:
“Ved de store tyske sejre, som har slået verden med forbavselse og beundring, er en ny tid oprundet i Europa, der vil medføre en ny ordning i politisk-økonomisk henseende under Stortyskland.”

29. august 1943 indtrådte det helt store vendepunkt. Tyskerne stillede nye, politiske krav, men var på grund af bølger af strejker og sabotager tvunget til omsider at sige nej.

Modstandsfolkene betragtede med stor ret regeringens afgang som deres historiske sejr – som deres fyring af samarbejdspolitikken på gråt papir.

Nu som før er det nødvendigt at stå vagt om Danmarks uafhængighed og fulde suverænitet.

 

 

 

Netavisen 3. maj 2015

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater