Tyrkiet: Erdogans politistat


Erdogan-regeringen farer hårdt frem mod kritikere og protester. Der gøres nu op med den store protestbevægelse i 2013. Mere end 70 er dømt for at kritisere Erdogan efter præsidentvalget. Og nu må politiet skyde og dræbe demonstranter.

Kommunistisk Politik 4, 2015 – Udvidet netversion


Erdogan: Censur af twitter og de sociale medi
er – Satire af Carlos Latuff

I slutningen af marts vedtog det tyrkiske parlament en række såkaldte sikkerhedslove, der dramatisk udvider politiets beføjelser.  Det kan nu bruge skydevåben mod demonstranter og den allerede udbredte brug af tidsubegrænsede tilbageholdelser bliver gjort endnu lettere.

I en kommentar til vedtagelsen af lovene udtaler en talsmand for Amnesty International:

– Beslutningen om at vedtage denne drakoniske nye lov bekræfter vores frygt. Det  tyrkiske parlament har  samlet nogle af de værste politiovergreb fra landets  historisk grimme liste,  anerkendt dem som legale og gjort dem til lov.

Se

Turkey: Draconian reforms give police wide-ranging powers to repress dissent
Amnesty International 27. marts 2015

Den islamistiske regering er i færd med igen at udvikle Tyrkiet til en politistat. Det er et land, som fører en slet skjult krig mod Syriens regering og mod kurderne, og indadtil slår ned med hård hånd på alle protester. Religionens politiske rolle styrkes til gengæld.

Siden præsidentvalget i august 2014 er mere end 70 personer blevet anklaget og mange dømt for at ‘fornærme’ Erdogan, mange gange på de sociale medier. Senest er to kendte satiretegnere fra det satiriske ugeblad Penguen blevet idømt 11 måneders fængsel for præsidentfornærmelser.

Den tyrkiske regering er ikke til at spøge med. Den øver flittigt censur på de sociale medier- twitter, youtube og facebook – især for at hindre cirkulation og udbredelse af billeder og andet materiale, der belaster den. F.eks. dokumenterer korruption.

Se

Turkey’s Erdogan Fights to Control the Conversation, Online and in Print
Global Voices 8. april 2015

Retssager mod Taksim-Solidaritet

I øjeblikket gennemføres retssager mod Taksim-solidaritetsgruppen, som koordinerede de store protester i 2013 mod ødelæggelsen af grønne områder, politibrutalitet og krævede Erdogan-regeringens afgang.

Protesterne fandt sted i mere end 80 byer over mere end tre måneder og omfattede mere end 4 millioner mennesker. 8 unge blev dræbt og mere end 8000 såret. Havde politiet haft de nuværende beføjelser, var antallet af dræbte blevet langt højere. Mere end 5000 blev tilbageholdt og tusinder bliver nu retsforfulgt.

Den 8. juli 2013 blev 50 personer anholdt, deriblandt mange med tilknytning til Taksim-Solidaritetsgruppen. Nu er sagerne nået til afgørelse ved en domstol.

De anklagede, herunder en række medlemmer af ledelsen af Týrkiets Arbejderparti EMEP – medlem af Den Internationale Konferencen af Marxiistisk-Leninistiske Partier og Organisationer – risikerer op til 14 års fængsel.

Amnesty International har opfordret til at stoppe retssagerne, og en voksende international bevægelse kræver alle løsladt.    EMEP opfordrer til at udbrede kendskabet til processerne og forstærke støtten.

Se

Appel fra Tyrkiets Arbejderparti EMEP: Støt medlemmerne af Taksim Solidaritets-gruppen der trues af lange fængselsstraffe
Netavisen 29. marts 2015
Den internationale kendte musikgruppe Grup Yorum har også igen oplevet politistaten, der udvikler sig som efter militærkuppet i 1980. Medlemmer af gruppen er i den sidste tid flere gange blevet tilbageholdt

Bandet fik ikke tilladelse til at afholde sin traditionelle koncert på en offentlig plads i Istanbul søndag den 12 april. Gruppen annoncerede at den ville spille alligevel, men politiet beskød publikum, der mødte op, med gummikugler og gennemførte en stribe anholdelser.

Se

Police spray Grup Yorum concert crowd with rubber bullets
Rodays Zaman 12. april 2015

Der er igen stærk brug for solidaritet med de progressive og revolutionære kræfter i Tyrkiet.
Se også

Arbejderpartiet EMEP’s 7. kongres: Appel til arbejderbevægelsen og alle fredens og demokratiets kræfter
Netavisen 18. februar 2015

Netavisen 15. april 2015


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater