Rejsekortet: Betal ekstra mens du overvåges

Det digitale rejsekort, der snart vil have monopol som betalingssystem indenfor al offentlig transport i Danmark, står nu med en ekstraregning på en halv milliard. Alle der rejser med offentlig transport er udset til at betale den. Udover at være bøvlet og dyr registrerer rejsekortet døgnet rundt hvor vi befinder os og skaber sammen med den planlagte overvågning af bilister og mobiltelefoner et komplet billede af befolkningens bevægelsesmønstre.

Rejsekortet er stærkt forsinket og dets manglende popularitet har betydet færre indtægter end der var budgetteret med.

Systemet skulle i følge planen hvile i sig selv og en del af indtægterne skulle komme ved at de danske bus- og togselskaber betaler en afgift, hver gang en passager benytter kortet. Nu viser det sig, at der ‘pludselig’ mangler 256 mio. kr.

“Regningen skal betales” udtaler transportminister Magnus Heunicke og lægger op til at den tørres af på ALLE passagerer, også dem der endnu ikke bruger Rejsekortet.

“DSB og landets regionale trafikselskaber skal betale efter en fordelingsnøgle, som omfatter deres samlede omsætning og antal passagerer – uanset om passagererne benytter rejsekort eller andre typer af billetter”, skriver Ingeniøren.

På grund af en lang række problemer med at få Rejsekortet til at fungere, er udfasningen af klippekort i Københavnsområdet allerede halvandet år forsinket.

Rejsekortet er forbundet med våbenindustrien

Rejsekortet vil, når det er indført overalt, registrere alle dine bevægelser med offentlige transportmidler. De politiske muligheder for overvågning og kontrol ligger snublende nær og ens følelse af uhygge bliver ikke mindre, når man konstaterer, hvem der står som den økonomiske bagmand bag systemet.

Rejsekortet blev udbudt i licitation i 2005 og to kapitalgrupper står bag kortets leverandør “East-West Denmark Aps”.

80 % er ejet af den fransk-brittiske elektronikkoncern, Thales-group, der opererer på det militære elektronik og -overvågningsmarked, hvor det producerer informationssystemer både til militæret og til private sikkerhedsfirmaer.

20 % ejes af Accenture, der ligeledes har tætte forbindelser til militæret. De udfører arbejde for den amerikanske regering til brug i hær, marine og indenfor efterretningsvæsenet.

Det vil således snart være en realitet, at hele den danske befolkning vil være under overvågning. Alle der rejser med offentlige transportmidler vil blive registreret via Rejsekortet, hvor bevægelsesmønstre og forbindelser kan aflæses, alle bilister vil blive overvåget gennem fotoregistrering af nummerplader, hvor data gemmes i 5 år og en ny form for logning af data vil registrere hvor din smartphone og du selv befinder sig døgnet rundt.

Dertil kommer den tættere overvågning af enkeltpersoner og grupper, der kan komme i efterretningsvæsenets søgelys og blive udsat for mere målrettet opmærksomhed.

Minister tørrer regningen for rejsekort af på alle passagerer
Ingeniøren 20. marts 2015

Netavisen 20. marts 2015


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne