Tyrkiet: Metalarbejdere i strejke mod sultelønninger

Opdateret 30. januar

15.000 tyrkiske metalarbejdere organiseret i fagforeningen Birlesik Metal-IS er gået i strejke. Strejken rammer 42 firmaer, heraf flere multnationale og retter sig mod en treårig overenskomst der er indgået mellem arbejdsgiverne og to fagforeninger på området. En overenskomst der fastholder sultelønninger og forlænger overenskomstperioden fra 2 til 3 år.

NYT: Den tyrkiske regering har nedlagt forbud mod strejken.

Tyrkiets Arbejderparti (EMEP) fastslår i en udtalelse, at metalarbejdernes strejke er af kolossal betydning for hele arbejderklassen i Tyrkiet, og de vil ikke alene erklære den sin solidaritet, men vil sætte alle kræfter ind på at styrke strejken. At forbyde strejken er helt uacceptabelt og metalarbejderne fører nu også en kamp mod en terroristisk og udemokratisk regering, der slår ned på enhver protest.

EMEP opfordrer alle arbejdere og demokratiske kræfter til at gøre sig til en del af denne strejke og yde den sin støtte.


Foto: EMEP

Mindstelønnen i Tyrkiet ligger under fattigdomsgrænsen, men trods dette giver den nye overenskomst kun ganske små lønstigninger til de lavest lønnede, mens de højere lønnede får stigninger. Tyrkiets fagforeninger er organiseret efter politiske strømninger og Birlesik er en progressiv og venstreorienteret fagforening, mens Turk-Metal der er en af de fagforeninger, der har tegnet den elendige overenskomst er under højreorienteret ledelse.

Strejken er en protest mod en slavelignende kontrakt, der vil påvirke arbejdsbetingelserne også for de arbejdere der er organiseret i andre fagforeninger. Det er en strejke mod sultelønninger og store lønforskelle. Birlesik Metal-IS’s krav var netop en udligning af lønforskelle og hævelse af mindstelønnen.

De tegnede overenskomster gør nøjagtigt det modsatte – de øger gabet mellem de lavest og de højest lønnede arbejdere og fastholder lønningerne som en famlie ikke kan leve af. Samtidig forlængede de overenskomstperioden til 3 år, hvad der vil øge fattigdommen yderligere.

Strejken rammer bl.a. firmaer som Schneider, Alstom, Mahle, Aperam, ABB, BOSAL, BEKAERT, Delphi Automotive, Federal Mogul, Prysmian, Isuzu, Candy Group and S.C.M. (Sistemi Commandi Mechanici).

Et fællesmøde for tillidsrepræsentanter besluttede at bruge strejkevåbnet med start d. 29. januar. I Tyrkiet er der tradition for at en strejke fortsætter til kravene er opfyldt, så der er ikke sat slutdato på kampen.

Arbejdsgiverorganisationen MESS har annonceret at de vil anvende lock-out, men har endnu ikke iværksat denne.

De strejkende metalarbejdere har brug for international solidaritet – det kan blive en lang kamp.


Flyer uddeling om strejken ved andre fabrikker

Se mere

Birlesik Metal-IS

Emek Partisi Tyrkiets Arbejderparti (EMEP)

Emek Partisi på facebook

Netavisen 29. januar 2015


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne