Haiti’s oprørsbevægelse: Hele regeringen må gå af – regimet skal væk!

Haitis præsident Martelly ofrede i går sin ministerpræsident den forhadte Laurent Lamothe i forsøget på at lægge en dæmper på oprøret i Haiti. Det er et af massebevægelsens krav, at hele den USA-støttede regering bliver afsat og et demokratisk valg bliver udskrevet.


FN’s ‘fredsbevarende’ styrke MINUSHTAH sættes ind mod befolkningen. Her d. 12. december hvor de skød med skarpt og dræbte en ung mand

Som en reaktion på den stærke folkelige bevægelse i Haiti – med tilnavnet “Operation Burkina Faso – der bl.a. kræver regeringens afgang, nedsatte præsidenten i november en kommission, der skulle overveje ‘løsninger på Haitis problemer’.

Ingen af kommissionens mulige løsningsforslag var dog at regeringens trådte tilbage og udskrev valg.

Kommissionen fik straks ved sin dannelse øgenavnet “Baygon kommissionen” efter en insektgift der er meget brugt i Haiti til at dræbe kakkerlaker. I november havde kommunikationsministeren omtalt den protesterende befolkning som “kakerlakker, der myldrede frem i destruktivt raseri i et forsøg på at skade regeringen”

Kommission nåede torsdag frem til, at ministerpræsident Lamothe burde gå af som en måde at bløde situationen op på. Parlamentsvalget har været udskudt i 3 år og fra 1. januar vil præsident Martelly, hvis han bliver siddende uden at udskrive valg, regere pr. dekret.

USA støtter kommissionens taktik og anbefaler også, at der bliver udskrevet valg. I forbindelse med Lamothes afgang sendte tidligere præsident Bill Clinton sin støtte til den afgåede ministerpræsident og tilføjede samtidig en slet skjult trussel mod befolkningen på Haiti:

“Man må se i øjnene at støtten og hjælpen fra vores folk og andre ikke er et grænseløst gode, der ikke påvirkes af hvad der sker i landet” Maiami Herald

Regimets taktiske skridt med at ofre ministerpræsidenten vil næppe stoppe bevægelsen. Moïse Jean-Charles udtrykte denne holdning, da han d. 10. december udtalte til Canada Haiti Action Network:

“Regimets dage er talte. Vi forventer ikke at fejre nytåret 2015 med Martelly ved magten. Vi vil kke forhandle med ham, han skal bare væk”.

Politiet har anvendt tåregas og vold i stor udstrækning. Ved flere lejligheder har de skudt med skarpt og flere demonstranter er blevet dræbt. Det er ikke det lokale politi, der har opgaven med at slå bevægelsen ned. Den varetages af FN’s såkaldte ’stabiliseringsenhed’ (MINUSHTAH), der optræder i rollen som imperialistisk militærenhed eller uropoliti.

De har i øjeblikket 6.600 soldater udstationeret i landet. Et af bevægelsens krav er, at FN skal trække sig ud af Haiti.

Tidligere har også EU-politistyrken EUROGENDFOR deltaget. EUROGENDFOR er et politikorps, der tilbydes til organisationer som EU, NATO og FN. Det er stiftet som et samarbejde mellem 5 EU-lande.


Den samlede regering må gå af: Regimet skal væk


Haiti PM steps down amid anti-govt protests
RT 15. december 2014

AS MARTELLY PREPARES TO JETTISON LAMOTHE: NATIONWIDE UPRISING GAINS STRENGTH IN HAITI
Af Kim Ives Haiti Liberte
Læs mere om baggrunden her

Regimet må forsvinde: Haitis ’Operation Burkina Faso’
Netavisen 6. december 2014

Netavisen 15. december 2014

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne