Regimet må forsvinde: Haitis ’Operation Burkina Faso’

Befolkningen i Haiti har ingen tillid til det korrupte USA-støttede og USA-indsatte Martelly-Lamothe regime. I flere uger har der være massive demonstrationer med krav om regimets afgang og valg.


Fra demonstrationen 25. november 2014

Massemedierne rapporterer igen om massive demonstrationer i Haitis hovedstad Port-au-Prince den 5. december, som blev mødt med tåregas fra politiet. Det var den tredje massive demonstration på mindre end en måned.

Se

Haiti capital hit by anti-government clashes

BBC 6. december 2914

Ved en gigantisk  demonstration den 25. november affyrede politiet skud mod folkemængden og dræbte 2 mennesker. Den fulgte op af to store demonstrationer den 28. og 29. november, vigtige historiske mærkedage i Haiti. Et 3 måneder gammelt barn er dræbt af tåregas.

Der er blevet demonstreret i de fleste større og mange mindre byer i Haiti.

Inspirationen til massebevægelsen er tydelig nok. Oppositionsledere kalder det ’Operation Burkina Faso’ efter at diktatoren i en anden tidligere fransk koloni blev fordrevet  – og kræver at præsident Martelly og hans regime forsvinder.

Hans korrupte regime har ikke løst nogen af de problemer, som haitianerne konfronteres med fra den urolige historie med stadig amerikansk og den gamle franske kolonimagts indblanding og gentagne kup og besættelser med efterfølgende diktatoriske regimer.

Haiti grænser op til Den Dominikanske Republik og dækker en trediedel af øen Hispaniola i det caribiske hav. Det er det eneste fransktalende land (bortset fra den canadiske Quebec-provins) på de amerikanske kontinenter. Fransk og haitiansk (kreolsk)er de officielle sprog.

Det katastrofale jordskælv i 2010  kostede hen ved 225.000 mennesker livet- og afløstes af en koleraepidemi, forårsaget af FN-tropperne, der endnu ikke er slået ned. Den har indtil nu ramt næsten 800.000 og slået knap10.000 ihjel.

Demonstranterne mange steder forlangt også vand og elektricitet, og krævet, at resten af FNs såkaldte ’stabiliseringsenhed’ (MINUSHTAH) trækkes ud af landet.

Ved demonstrationerne den 6. december bar nogle deltagere plakater med biller af den russiske præsident Putin med opfordring om at kommet til hjælp. Nok mere et forsøg på at lave en politisk pointe til omverdenen mere end en reel opfordring, men et udtryk for hadet til de amerikanske og franske regimer og deres marionetter.

Siden Martelly kom til, har han gennem sine 3 og et halvt år ved magten afholdt tre karneval om året, men ingen valg, som ellers lovet.

I 1986 og 1990 fordrev folkelige opstande diktatoriske regimer på Haiti.

Se mere om protestbevægelsen

Nationwide Uprising Gains Strength in Haiti
Haiti Liberté

November 25, 2014: Largest demonstration to date demands President Martelly’s resignation

Canada-Haiti Action Network

Netavisen 6. december 2014

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne