Solidaritet med Ferguson: No justice – no peace

Der afholdes demonstration i København d. 30. november kl. 14 – 16 ved den amerikanske ambassade

I august blev Michael Brown skudt og dræbt af politimand Darren Wilson. Politimanden rammer ham med 12 skud og nedskydningen af en ubevæbnet, sort teenager er ikke en enkeltstående hændelse, nærmere et mønster. De kraftige reaktioner der brød løs dengang var både en klassekrig og en antiracistisk kamp. Kravet var og er retfærdighed for Michael Brown: No justice, no peace!. En protest mod et system hvor den sorte underklasse regnes for nul og niks og magten forsvares af et stadig mere militariseret og racistisk politi.


Foto: Workers World

En storjury skulle vurdere, om der overhovedet skulle rejses sigtelse og sagen er blevet trukket i langdrag i 3 måneder, mens oprøret har ulmet. Storjuryen i Missouri meddelte mandag aften, at betjenten ikke sigtes for uagtsomt manddrab.

Øjeblikkeligt efter afsigelsen, der afviste overhovedet at prøve sagen ved en domstol, brød reaktionerne løs og politiet svarede igen med tåregas og peberspray mod demonstranterne. I dagene inden havde myndighederne bygget barrikader af metal og beton. Præsident Obama havde appelleret til demonstranterne om at optræde fredeligt, men havde ikke indskærpet det samme over for politiet eller bedt storjuryen om at optræde fair.

Retssystemet i USA giver ingen retfærdighed for Michael Brown – det er den eneste konklusion man kan drage. Storjuryens beslutning er en kæmpe provokation, en demonstration af, at i USA har politiet retten til at dræbe.

Vreden eksploderede straks dommen blev offentliggjort og i øjeblikket protesteres der i mindst 170 byer i 37 stater. Både sorte og hvide demonstrerer.

Militariseret politistat

Det amerikanske politi er i de senere år blevet mere og mere militariseret med tunge våben fra krigens overskudslagre. Ved de tidligere demonstrationer satte politiet ind med pansrede mandskabsvogne og politifolkene var udstyret med automatrifler.

Ferguson har været erklæret i undtagelsestilstand op til storjuryens beslutning, FBI er tilstede og Nationalgarden, en form for hjemmeværnsenhed, der bl.a. kan anvendes til at slå folkelige oprør ned med, er sat ind med 3000 mand og der er indført flyforbudszone.

I Ferguson er 70 % af indbyggerne sorte, mens 5 ud af 6 medlemmer af byrådet er hvide. Der er da heller ingen tiltro til at systemet skulle være demokratisk. Kun 12,3 % af indbyggerne i Ferguson stemte til kommunalvalget i april.

I øjeblikket får politimanden Darren Wilson lov til at føre sin sag i medierne. Her giver man plads til alverdens bortforklaringer af hændelsesforløbet, der står helt i modstrid med vidners udtalelser.

Michael Browns sag føres i øjeblikket på gaden over hele USA. En global solidaritesbevægelse er også ved at udvikle sig.

I København bliver der afholdt demonstration søndag d. 30. november kl. 14 – 16 ved den amerikanske ambassade:

Black lives matter! Solidaritet med Ferguson

Se video fra New York – et af de 170 steder i USA hvor folk er gået på gaden efter storjuryens afgørelse

Manhattan shaken by massive Ferguson solidarity protests
PressTv 26.november 2016

Netavisen 26. november 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne