Noam Chomsky: Israel skelner ikke mellem civile og militante

Af Irene Clausen

Noam Chomskys og Ilan Pappe udgav efter Gazamassakren 2008/2009 bogen Gaza in Crisis. Ofrene fra Israels nuværende massakre på palæstinenserne i Gaza overstiger nu denne. Nu som dengang går zionisterne frem efter retningslinjen, bevidst at ramme civilbefolkningen.

Helt modsat zionisternes hensigt øges modstanden mod Israels besættelse og apartheid for hver ny aggression, både den palæstinensiske og den internationale.

Israels militære aggression i Gazastriben har nu kostet over 1600 menneskeliv. Derved overstiger drabstallene på forfærdeligste vis drabstallene fra Gazamassakren 2008/2009 på over 1300. I begge massakrer er der tale om et flertal af civile blandt de dræbte.

Noam Chomsky skrev efter Gazamassakren 2008/2009 en artikel med overskriften ”Exterminate All the Brutes” (trykt i bogen: Gaza in Crisis, 2010). Sætningen ”Exterminate All the Brutes” (på dansk: Udryd alle bæsterne) stammer fra Joseph Conrads bog ’Mørkets Hjerte’ d er handler om den europæiske kolonialismes grusomheder og folkemord i Afrika (med fokus på Congo).

Gaza-massakren 2008/2009 ramte, ligesom den nuværende massakre, boligområder, hospitaler, skoler, moskeer og andre mål som Israel vidste måtte medføre store tab af civile. Men det er ifølge Chomsky ikke noget problem for den israelske stat:

Israelske soldater lærer at der ikke findes uskyldige i Gaza, men at alle palæstinensere er ’kollektivt skyldige’ og derfor legitime mål. At ramme civile personer ud fra politiske mål er en af statsterrorismens doktriner, skriver Chomsky.

I militære kredse i Israel diskuteres det åbent at Israel bevidst går efter at ramme civile mål. Ze’ev Schiff, en ledende militæranalytiker, har udtalt:

“Den israelske hær er altid – helt bevidst – gået efter at ramme civile befolkningsgrupper …. Hæren har aldrig skelnet mellem civile (og militære mål), men … bevidst angrebet civile mål” (Ha’aretz, 15. maj 1978, citeret i Gaza in Crisis)

Formålet med at angribe civile er, i ifølge Chomsky, på en og samme tid at sikre Israel mulighed for at opfylde zionismens mål: den uendelige ekspansion, og skræmme befolkningen fra at deltage i kampen mod besættelsen.

Men det modsatte sker. For hver aggression øges modstanden mod Israels besættelse og apartheid, både den palæstinensiske og den internationale.

Bogen Gaza in Crisis, Noam Chomsky & ilan Pappe, Haymarket Books, 2010, kan købes I Solidaritetsbutikken, Griffenfeldsgade 41, 2200 Nørrebro og koster 175 kr.

Netavisen 13. august 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne