Videointerwiev med Edward Snowden: “Jeg er ikke russisk spion”

Ewen McAskill og Alan Rushbridger fra The Guardian har besøgt Edward Snowden i Moskva og produceret et video interwiev. Snowden imødegår bl.a. anklagen om at være russisk spion.

Edward Snowden kommer ind på en række emner i løbet af interwievet. Her følger nogle udpluk.

Er masseovervågning nødvendig, når ‘vi’ skal finde nålen i høstakken – den forberedte terrorhandling?

At tale om ‘høstakken af menneskeliv’ betyder overvågning af alle menneskelige aktiviteter, alle menneskelige forbindelser, alle ord vi ytrer – er ‘sikkerhedsstaten’ det samfund vi ønsker at leve i?

Desuden viser alle erfaringer, at hvor terrorangreb er blevet forhindret, har der ligget en målrettet efterforskning sted, gennemført af levende efterforskere, der udspørger levende mennesker og følger de spor, de finder. Ikke én terrorist er fundet eller noget terrorangreb i USA er nogensinde blevet undgået som et resultat af masseovervågning.

I modsætning til NSA’s påstand påpeger Snowden, at han gentagne gange har rejst spørgsmålet om ulovligheden ved masseovervågningen og dens krænkelse af privatlivet og borgerrettighederne. Situationer hvor NSA-teknikerne spredte ‘interessante’ private billeder privat imellem sig, hvad der var normal praksis, vakte også hans afsky.

Snowden taler bl.a. om de meget svære muligheder for kritisk journalistik under konstant overvågning. Alle der arbejder med fortrolige emner står overfor store udfordringer.

Om Orwels bog 1984, der tit bringes ind i debatten siger Snowden: 1984 er en vigtig bog, men vi skal ikke begrænse os til dens forestillinger. Den verden vi lever i, er endnu mere uforudsigelig og endnu farligere.

– og nej, jeg er ikke russisk spion. Havde der været det mindste bevis eller tegn på det, havde det kunne læses på forsiden af New York Times!

Edward Snowden: ‘If I end up in chains in Guantánamo I can live with that’ – video interview
The Guardian 17. juli 2014

Udskrift af interwievet (eng)
The Guardian 17. juli 2014

Læs også

’De 9 øjne’: Tæt dansk samarbejde med NSA
Kommunistisk Politik 12, 2013

Udtalelse fra Edward Snowden i Moskva
Netavisen 2. juli 2013

Netavisen 23. juli 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne