Spanien: Ned med monarkiet – For den tredje republik

Den 18. juni abdicerede den spanske Juan Carlos officielt og formelt, og i dag indsættes sønnen Felipe Socialisterne og den reaktiopnære borgerlige regering støtter kongehuset. Men 62 pct. af spanierne vil have en folkeafstemning – og den stærke republikanske bevægelse har fået ekstra vind i sejlene. Den krøver folkeafstemning om kongedømmet, en ny forfatning – og etablering af en tredie spanske republik


Kommunistisk Politik 6, 2014

 Felipe skal ikke være konge – Republik NU !


En hel stribe EU-lande er monarkier, der trives godt som sløjfer og bånd i det blå og guldstjernede flag. En af dem har været den spanske Juan Carlos, som blev håndplukket og udvalgt af den fascistiske diktator Franco til at  løfte arven efter sig selv.

Borgerkrigsgeneralen Francisco Franco greb magten ved at nedkæmpe det demokratiske republikanske Spanien og dets legitime regering med støtte fra Hitler og Mussolini under krigen 1936-39 og regerede uafbrud til sin død i 1975.

Gennem etableringen af et arvekongedømme skulle nogle af frankismens indeer, strukturer og institutioner bæres  videre i en ny tid efter diktatorens død. Den form for regime blev af de demokratiske kræfter i Spanien betegnet som ’monarko-fascisme.’

Juan Carlos fik imidlertid i medierne og af de toneangivende politiske partier en del af æren for Spaniens ’overgang til demokrati’, der skete i samme proces som optagelsen i EU.

I begyndelsen af  juni meddelte Juan Carlos at han ville abdicere til fordel for sønnen Felipe. Det sker i  et forsøg på at redde monarkiet, der er hårdt trængt efter en lang stribe økonomiske og andre skandaler med kongen selv og størstedelen af kongefamilien i centrum.

Både socialdemokraterne og regeringspartier Partio Popular (med direkte rødder og tråde tilbage til Franco-tiden) støtter kongedømmet og Felipes indsættelse.

Men det gør spanierne ikke. Den stærke spanske republikanske bevægelse gik på gaderne umiddelbart efter meddelelsen om abdikation med krav om  en folkeafstemning om kongedømmet og en ny forfatning.

De spanske marxist-leninister i PCE(m-l) ser situationen som en mulighed for et endeligt brud med Franco-tiden og den reaktionære EU-politik, som har udløst en katastrofe for Spanien. De har haft en ledende rolle i kampen for republikken siden kongedømmet blev genindført af Franco, i starten som illegalt parti.

En historisk protest fandt sted den 2. juni i en række spanske byer som Barcelona, Madrid, Oviedo, Valencia, Bilbao m.fl.

Der demonstreredes igen sidste lørdag efter over hele Spanien, og der er annonceret nye protester i forbindelse  med den planlagte indsættelse af Felipe den 19. juni. Små støttedemotrationer for kongehuset  er druknet i de massive republikanske protester. En meningsmåling viser at to trediedele af spanierne vil stemme om at afskaffe kongehuset.

Den stærke republikanske bevægelse med levende rødder tilbage til den anden spanske republik (1931-39), der blev knust af Franco og den europæiske fascisme, kæmper for den tredie spanske republik.

Se fotoserie fra den 2. juni her
Af Juventud Communista de Espana (m-l)

March for Værdighed nåede Madrid i millionmanifestation
Netavisen 22. marts 2014

Se mere baggrund her

Nej til monarkiet! For den tredie republik!
Netavisen 8. december 2012

Netavisen 19. juni 2014

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater