Vinter-OL og terrortruslen: Hvem står bag de kaukasiske terrorister?

Af Michel Chossudovsky

I ugerne op til vinter-OL i Sochi har vestlige medier offentliggjort en række ”pålidelige rapporter”, der beskæftiger sig med ”sandsynligheden” af et terrorangreb under de olympiske lege.

Sidst i januar advarede den britiske regering om, at ”flere terrorangreb i Rusland (efter Volgograd-angrebet i december) er ”meget sandsynlige, enten før eller under vinter-OL i Sochi” (BBC 27. januar 2014).

Da den olympiske ild nåede Sochi ,offentliggjorde CNN, godt timet, resultatet af en ‘autoritativ’ opinionsundersøgelse (baseret på det beskedne antal af 1000 personer):
”57 % af amerikanerne mener, at terrorangreb er sandsynlige ved Sochi-legene”.

Tidligere nyhedsrapporter har fokuseret på den mystiske trussel fra et såkaldt ‘Sorte enke’ terrorangreb, udspringende fra Tjetjenien, det russiske hot-spot for islamistisk terrorisme. I følge en såkaldt ‘katastrofeekspert’ Dr. Gordon Woo vil et angreb fra ‘den sorte enke’ næsten med sikkerhed komme:

På grund af historien bag forholdet mellem russerne og det tjetjenske folk ,der blev splittet op for at danne Det kaukasiske Emirat, er Sochi terrorens førstemål,” sagde Woo, der har advancerede forsikringsmodeller for katastrofer, herunder en model for terrorrisiko. (Business Times, UK).

Sochi-legene finder sted i en tid, hvor en verdensomspændende krise er på sit højdepunkt markeret ved konfrontationen mellem USA og Rusland på det geopolitiske skakbræt. Samtidigt har protesterne i Ukraine forbindelse til Ruslands geopolitiske kontrol over Sortehavet.

Hvad ville da være de underliggende objektive politiske årsager bag et terrorangreb?

Kommer disse tendentiøse medierapporter udelukkende med det formål at skabe en aura af frygt og usikkerhed og sætte de russiske myndigheder i politisk forlegenhed?

Mens TV og aviser har holdt deres øjne fæstnet til Den sorte Enke, står det mere fundamentale spørgsmål, om hvem der står bag Kaukasus terroristerne, stadig usagt.

Ingen af de nyere rapporter har fokuseret på dette grundlæggende spørgsmål, der er nødvendigt for at vurdere terrorrisikoen.

Både Al Qaedas forhistorie såvel som den nylige udvikling i Syrien og Libyen bekræfter entydigt, at Al Qaede netværket bliver understøttet af vestlige efterretningsvæsener under dække.

Historien bag: Hvem står bag terroristerne?

Hvad er den historiske oprindelse af de tjetjenske jihadister, der nu angiveligt truer Sochi-legene? Hvem står bag dem?

I 1990’erne, efter Sovjet Unionens sammenbrud, førte USA krig mod Rusland pr stedfortræder. Formålet var at opnå Tjetjeniens løsrivelse fra den russiske føderation og skabe en ”frafalden autonom region”, på et strategisk centralt sted for linjeføringen af olie- og gasledninger.

Dette var en under-dække operation for efterretningsvæsenet. De tjetjenske oprørsledere Shamil Basayev og Al Khattab, var trænet og indoktrineret i CIA-sponsorerede lejre i Afghanistan og Pakistan.


Terroristerne Shamil Basayev og Al Khattab, trænet og uddannet af CIA

De to hovedgrupperinger indenfor de tjetjenske jihadister, der var tilsluttet Al Queda, blev anslået til at være på 35.000 mand. De var støttet af Pakistans militære efterretningsvæsen (ISI) på CIA’s vegne; støtten blev også kanaliseret til Tjetjenien gennem Whahabbi missioner fra Saudi Arabien.

ISI spillede en nøglerolle i organiseringen og træningen af den tjetjenske oprørshær:

[I 1994] arrangerede det pakistanske ISI at Basayev og hans betroede løjtnanter kunne gennemgå en intensiv islamistisk træning og uddannelse i guerillakrig i Khost provinsen i Afghanistan i Amir Muawias lejr, der var skabt i de tidlige 1980’ere af CIA og ISI og blev drevet af den berømte afghanske krigsherre Gulbuddin Hekmatyar. I juli 1994, efter at han var blevet uddannet hos Amir Muawia, blev Basayev overført til Markaz-i-Dawar lejren i Pakistan for at gennemføre træning i avanceret guerillataktik. I pakistan mødte Basayev de højest rangerende pakistanske militær- og efterretningsofficerer”. (Levon Sevunts, “Who’s Calling The Shots? Chechen conflict finds Islamic roots in Afghanistan and Pakistan”, The Gazette, Montreal, 26 October 1999.)

Efter træning og uddannelse blev Basayev udpeget til at stå i spidsen for angrebet på de russiske føderale tropper i den første tjetjenske krig i 1995. (Vitaly Romanov and Viktor Yadukha, “Chechen Front Moves To Kosovo”, Segodnia, Moscow, 23 Feb 2000).

Sochi vinter-OL og den geopolitiske bagrund

De olympisle lege i Sochi ligger på en strategisk placering ved Sortehavet, centralt for de russiske olie- og gasledninger.

Det forbudte spørgsmål, for både Vesten og den russiske regering, når det gælder en vurdering af et muligt terrorangreb er: Hvem står bag terroristerne?

Da de USA-sponsorerede tjetjenske oprørere blev nedkæmpet i 1990’erne af russiske styrker, forblev forskellige Al Queda tilknyttede grupperinger aktive i den sydkaukasiske del af den russiske føderation. Herunder Caucasus Emirate militant group og Imarat Kavkaz (IK).

Både de Ruslandsbaserede Al Queda grupper, såvel som et bredere netværk af jihadister i Mellemøsten, Centralasien og på Balkan, udgør CIA- ‘efterretningsaktiver’, der potentielt kunne bruges til at udløse en terrorhændelse midt under de olympiske vinterlege i Sochi.

Det er unødvendigt at bemærke, at Moskva er fuldt bevidst om, at Al Queda er et instrument for vestens efterretningsvæsen. Og Moskva er også klar over, at USA under dække støtter terrorgrupper, der truer sikkerheden ved de olympiske lege.

Indenfor det russiske militær og efterretningsvæsen er dette kendt og dokumenteret og debatteres bag lukkede døre. Og på samme tid er dette en ‘forbudt sandhed’. Det er tabu at tale om det offentligt eller at bringe det op på diplomatisk plan. Washington ved, at Moskva ved: ” Jeg ved du ved, at jeg ved det”.

Det mere grundlæggende spørgsmål, som hverken de russiske eller de vestlige medier, af åbenlyse grunde, stiller er:

Hvem står bag de kaukasiske terrorister?

Hvilke geopolitiske interesser vil nyde godt af det, hvis USA og dets allierede skulle beslutte at iværksætte en ‘falsk flag’ terrorhændelse før eller under vinterolympiaden i Sochi?

Oversat af Kommunistisk Politik efter

The Sochi Olympic Games and the Threat of a Terrorist Attack. Who is Behind the Caucasus Terrorists?
Global Research 6. februar 2014

Netavisen 10. februar 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne