Profit på undervisning: Gigantisk spekulationskapital bag svenske friskoler

 

I Sverige er undervisning i stor udstrækning blevet en vare, og skoler er blevet til firmaer der kan gå konkurs og opkøbes til spotpris. En profitabel pengemaskine for kapitalfondene, der trækker penge ud af de offentlige budgetter. I den svenske befolkning vokser kravet om at stoppe privatiseringen og muligheden for at skabe profit på velfærd


Jacob Wallenberg fra den familiekontrollerede Wallenbergkapital der spinder profit på privatiseringen af det svenske skolevæsen

Det svenske skolesystem er blevet en så profitabel pengemaskine, at det er de helt tunge spekulations kapitalfonde som Wallenbergs EQT, der er rykket ind og begyndt at udkonkurrere et nedskæringsramt offentligt skolesystem. Det offentlige skal nemlig finansiere både offentlige og private friskoler.

Der er et voksende krav fra befolkningen i Sverige op til Rigsdagsvalget næste år om et forbud mod profit på ydelser som undervisning, pleje og omsorg. Ikke mindst efter en række skandaler er kommet frem i lyset.

I juni i år blev Sveriges næststørste skolekoncern JB Education erklæret konkurs efter at kapitalfonden Axcel havde opkøbt den og trukket de sidste millionværdier ud af den. Ca.11.000 elever stod pludselig uden skole.

Læs artiklen: Svenske skoler blev til korrupt profit

Nogle af de konkursramte skoler blev opkøbt af Sveriges største private skolekoncern AcadeMedia med over 70.000 elever og mere end 300 førskoler (børnehave og børnehaveklasse), grundskoler, gymnasier, erhvervsskoler og voksenskoler. I 2009 omsatte AcadeMedia for 2103 millioner svenske kroner.

Koncernen kaldes ikke bare en pengemaskine, men også en opkøbsmaskine, der systematisk har opkøbt skoler i flere og flere sektorer af undervisningssektoren. I juni 2012 var omsætningen oppe på 4,7 milliarder svenske kroner.

Wallenberg bag fonde

Bag AacadeMedia står Sveriges absolut største kapitalgruppe Wallenberg. Wallenberg er i dag Europas største familiekontrollerede forretnings-imperium. Alene i Sverige skønnes det, at Wallenberg indirekte havde kontrol over en tredjedel af det svenske bruttonationalprodukt i 1990-erne.

AcadeMedia startede tilbage i 1996, hvor Sverige var i frontlinjen med at gennemføre EU’s frie markedskonkurrence, hvor den offentlige sektor skal omdannes til en serviceindustri uden ‘konkurrenceforvridning fra det offentlige’, som det hedder.

I 2001 bliver AcadeMedia børsnoteret og starter for alvor sine udvidelser og opkøb.

I 2010 blev AcadeMedia opkøbt af spekulationsfonden EQT, der er tilknyttet Wallenbergs Finansimperium. EQT er et holdingselskab, der ejer en række spekulationsfonde, hvoraf 90 % er placeret på Kanaløerne.

EQT opgiver officielt, at de har en kapital på 20 millioner euro og at de med deres investeringer i industri og serviceindustri rundt i verden råder over 500.000 ansatte. EQT ejer bl.a. 55 % af ISS.

EQT har flere gange været i søgelyset pga. manglende betaling af skat i Sverige, da de jo er placeret i internationalt skattely. De siger selv nu i en reklamekampagne, at de meget gerne vil betale skat, men at de i forvejen tager et stort samfundsansvar ved at drive skoler og undervisning – og tjene penge.

Den neoliberale fri konkurrence

Sveriges næststørste private undervisningskoncern er Kunnskapsskolan med ca. 10.000 elever, hvor Wallenberg Investor ejer omkring en tredjedel. Finansmarkedet beskriver det svenske offentlige undervisningsmarked som meget lukrativt og nærmest et tagselvbord. Det beskriver en stor offentlig sektor, der endnu ligger som urørt land og venter på privatisering.

Alene på undervisningsområdet, hvor Skolereformen har betydet, at skolepenge følger det enkelte barn også over i private skoler, er markedet meget hurtigt voksende. Bl.a. ved salgsreklamer, som løftet om at få en gratis computer ved valg af bestemte private skoler.

Det, som kaldes skolefesten i Sverige for finanskapitalen, viser en flig af, hvad der sker, når den neo-liberale politik, om at det offentlige skal konkurrence med det private på markedsvilkår, sættes i gang.

Netavisen 28. oktober 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne