Vo Nguen Giap – folkekrigens strateg

’Vores befrielseskrig var en folkekrig, en retfærdig krig. Det var dens grundlæggende karakteristika, som bestemte dens lovmæssigheder og i sidste ende afgjorde dens udfald.’

General Vo Nguen Giap

 

 

Den 12. oktober begraves general Giap, helten fra og strategen bag Vietnams befrielseskrige – under 2. verdenskrig og derefter mod den franske kolonimagt og amerikansk imperialisme.

Hans skrifter om folkekrig er et væsentligt bidrag til marxistisk-leninistisk militærteori.

Vietnam har erklæret landesorg frem til begravelsen. Titusinder vietnamesere har i de seneste dage defileret forbi general Giaps båre. Han døde som 102-årig.

Her gengives Dansk-Vietnamesiisk Forenings korte biografiske skitse:

Vo Nguyen Giap (1911-2013), fremtrædende vietnamesisk kommunist. Giap var den mest betydningsfulde strateg i de vietnamesiske befrielseskampe.

Som ung student deltog han i studenterstrejken i forbindelse med oprøret i 1930 imod det franske koloniregime. I 1937 fik han sin doktorgrad i Hanoi og var senere historielærer. Han sluttede sig til kommunistpartiet i 1930erne og måtte flygte til Kina i 1939. Hans kone blev arresteret og døde i fængsel og hendes søster blev henrettet af franskmændene.

Under krigen opbyggede han Viet Minhs guerillastyrker, og rykkede i august 1945 ind i Hanoi sammen med Ho Chi Minh. Giap havde hovedæren for sejren over Frankrig ved Dien Bien Phu i 1954, hvor det franske militære hovedkvarter ved Dien Bien Phu blev belejret i 55 dage, hvor 3.000 franske soldater blev dræbt, og de resterende 8.000 franske tropper måtte overgive sig.

Giap har opbygget den vietnamesiske hær til at være den bedst organiserede styrke i Sydøstasien.

I 1961 publicerede han en håndbog i folkekrigens taktik og strategi: “Folkets krig, folkets hær”. Han spillede også en ledende rolle i befrielseskampen i Sydvietnam.

Fra 1954 var Vo Nguyen Giap øverstkommanderende for de vietnamesiske styrker, fra 1955 forsvarsminister frem til 1980, hvor han gik på pension.

Han var dog formelt vice-premierminster frem til 1991.

 


Kø af sørgende i Hanoi ved general Giaps hjem Foto: Nhat Dinh

Se også

30. april 2005: 30 år siden Viêt Nams folk besejrede USA-imperialismen
Netavisen 2. maj 2005

Se mere om General Giap hos Dansk-Vietnamesisk Forening

Netavisen 12. oktober 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne