”Et spørgsmål om menneskehedens overlevelse” En livsfarlig situation for menneskeheden: Brændselspølen i Fukushimas Enhed 4


Af Harvey Wasserman

Global Research, 20. september, 2013

Verdenssamfundet må nu tage ansvaret og kontrollen med Fukushima, siger Harvey Wasserman, redaktøren af NukeFree. Der må sammensættes et hold af internationale atomeksperter til at sikre en enhed i det havarerede atomkraftværk, der truer med at bryde sammen inden for kort tid med katastrofale globale konsekvenser.

 


Fukushima Enhed 1-4

Vi har nu kun to måneder til at forhindre den værste krise for menneskeheden siden krisen med  missiler til Cuba.  Det er ingen undskyldning for ikke at handle. Alle de ressourcer, vores art kan præstere,  må fokuseres på Fukushimas Enhed  4.

Fukushimas ejer Tokio Elselskab, Tepco, siger, at den inden for mindre end 60 dage måske kan begynde at fjerne mere end 1300 brugte brændselsstave fra en kraftig ødelagt pøl, der strækker sig 31 meter op i luften. Pølen hviler på en kraftigt ødelagt bygning, der hælder, synker, og som let kan bryde sammen under det næste jordskælv – om ikke af sig selv.

Omkring 400 tons brændsel i denne pøl kunne spredes ud. Det er 15.000 gange så megen radioaktivitet, som blev udløst i Hiroshima.

En ting er sikker: Tepco har ikke de nødvendige videnskabelige, tekniske eller økonomiske ressourcer til at klare det. Det har den japanske regering heller ikke. Situationen kræver en verdensomspændende koordineret indsats af de bedste videnskabsmænd og teknikere vores art kan præstere.

Hvorfor er dette så alvorligt?

Vi ved allerede, at tusinder af tons kraftig forurenet vand strømmer igennem Fukushima enheden og bærer en djævelsk bryg af giftige og langtidsaktive isotoper ud i Stillehavet. Tun, der bliver fanget ved Californiens kyster udstråler allerede radioaktivitet, der stammer fra Fukushima. Vi kan forvente,
at det bliver meget værre.

Tepco fortsætter med at pøse vand i nærheden af de tre nedsmeltede reaktorer, som må holdes afkølede.  Røgfaner af damp kan vise, at atomspaltninger stadig foregår nedenunder et eller andet sted i undergrunden. Men ingen ved nøjagtigt, hvor disse kerner befinder sig.

Meget af det radioaktive vand befinder sig i omkring et tusinde enorme, men ustabile tanke, som er hurtigt samlede og strøet rundt på stedet. Mange lækker allerede.

Alle kunne de bryde sammen under det næste jordskælv og frigøre tusinder af tons permanent radioaktivt gift i Stillehavet.

Friske rapporter viser, at Tepco for nylig har dumpet omkring tusind tons radioaktivt vand ud i Stillehavet foruden det, der i forvejen befinder sig der.

Vandet, der flyder gennem resterne af bygningen underminer de resterende strukturer inklusive den, det opretholder pølen ved enhed nr. 4.
Mere end 6000 brændselselementer er samlet i en fælles pøl kun 50 meter fra enhed 4. Nogle indeholder plutonium. Pølen er ikke overdækket.  Den er sårbar på grund af manglende køling, kollapset af en nærtstående bygning, et nyt jordskælv, en ny tsunami og andre ting.

I alt er mere end 11.000 brændselselementer spredt omkring Fuhushima. Ifølge en erfaren ekspert og tidligere embedsmand I energiministeriet Robert Alvarez er der mere end 85 gange så megen dødelig cæsium i området som der blev frigivet ved  Tjernobyl.

Radioaktive brændpunkter opdages stadig rundt om i Japan. Der er indikationer om øgede skadesrater på skjoldbruskkirtlen hos lokale børn.
Det umiddelbart påkrævede er, at disse brændselsstave på en eller anden måde så hurtigt som muligt må komme sikkert ud af brændselspølen Enhed 4.

Lige inden jordskælvet og tsunamien den 3. september 2011 ødelagde Fuhushima-anlægget, blev kernen i Enhed 4 fjernet med henblik på rutinemæssig vedligeholdelse og genopladning.

Som det er tilfældet med et par dusin reaktorer i USA og alt for mange andre rundt om i verden, befinder denne kerne, som er designet af General Electric, sig nu godt 30 meter oppe i luften.

Brugt brændsel må holdes under vand. Det er beklædt med en zirconiumlegering, som spontant kan antændes, når den udsættes for luften. Zirconium, der længe har været brugt til blitzpærer i kameraer, brænder med en ekstremt  lys varm flame.

Hver eneste udækket brændselsstav afgiver tilstrækkelig bestråling til at dræbe en person i nærheden i løbet af få minutter. En storbrand kunne tinge alt personale til at flygte fra stedet og gøre det elektroniske maskineri ubrugeligt.

Ifølge Arnie Gundersen, en atomingeniør med 40 år i en industri, som han  engang producerede brændselsstave for, er stavene i Enhed 4 skævbøjede, beskadigede og skørnede til et punkt, hvor de falder sammen. Kameraoptagelser har vist bekymrende mængder affald i brændselspølen, som selv er beskadiget.

De ingeniørmæssige og videnskabelige vanskelighede for at kunne tømme Enhed 4 er ekseptionelle og skæmmende, siger Gundersen. Men det må gøres med 100 procents præcision.

Hvis et sådant forsøg mislykkes, vil stavene kunne blive udsat for luft og bryde i brand, og derved udløse forfærdene mængder af radioaktiv stråling i atmosfæren. Pølen kan styrte til jorden, og presse stavene sammen i en stak, som kunne spaltes og eksplodere. Den resulterende radioaktive sky ville true
livet, helbredet og sikkerheden for os alle

Nedfaldet fra Tjernobyl i 1986 nåede Californien ti dage efter ulykken. Fra Fukushima i 2011nåede det Californien på mindre end en uge.   En ny brand i  Enhed 4 vil fortsætte med at udspy dødelige doser af radioaktivitet i århundreder.
Den tidligere japanske ambassadør, professor Misuhei Murata, siger, at et fuldstændigt udslip fra  Fukushima, ”ville ødelægge verdens miljø og vores civilisation. Dette er ikke raketvidenskab. Det kan heller ikke forbindes med en boksekamp om atomkraft. Det er et spørgsmål om menneskehedens overlevelse”.

Hverken Tokyo Electric eller den japanske regering kan gøre det alene. Der er ingen undskyldning for ikke at sammensætte et koordineret hold af verdens bedste videnskabsfolk og ingeniører.

Vi har to måneder – eller mindre endnu – til at handle i.

Lige nu retter vi en appel til FN og præsident Obama om at mobilisere den videnskabelige og ingeniørfaglige verden til at tage ledelsen af Fukushima og arbejdet med at få disse brændselsstave bragt i sikkerhed.

Du  kan skive under på appellen på
http://www.nukefree.org/crisis-fukushima-4-petition-un-us-global-response

Har du en bedre idé, så sæt den i værk. Men gør noget, og gør det nu.

Klokken rinder ud. Viseren, der peger på en global atomkatastrofe, er smerteligt tæt på 24.

Harvey Wasserman er seniorredaktør af Columbus Free Press og Free Press. Han redigerer Nuke Free.

Oversat af Vagn Rasmussen og Kommunistisk Politik

Originalartikel her

Se også

Fukushima: Den værste katastrofe er ikke indtruffet endnu
Netavisen 8. august 2013

Netavisen 28. september 2013

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne