Tysk valg: Storsejr til Merkel, men mister regeringsflertallet


Indtil regeringsspørgsmålet er afklaret er både Tyskland og EU sat på politisk stand-by

Det nyliberale EU’s superidol og suveræne leder vandt en storsejr ved det tyske forbundsdagsvalg i går med omkring 41,5 pct. af stemmerne til hendes CDU/CSU.

Men samtidig udraderede hun sin regeringspartner, det danske Venstres søsterparti FDP, som kom under spærregrænsen på 5 pct.

Socialdemokratiet SPD, der med Per Steinbrück repræsenterede kansleralternativet til Merkel, havde en fremgang på 2.7 pct til 25.7 pct, men dets foretrukne alliancepartner De Grønne gik 2.3 pct tilbage og fik 8.4 pct.

Venstrepartiet Die Linke, som Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen deltog i valgkamp for, ville støtte en socialdemokratisk kansler. Det blev det trediestørste parti med 8.6 pct af stemmerne, men havde en tilbagegang på 3.3 pct.

Både på den åbent borgerlige fløj og på venstresiden er mange stemmer holdt ude af parlamentet p.g.a. den barske spærregrænse. F.eks. Piratpartiet, der fik omk. 2.2 pct. af stemmerne, og det maoistiske MLPD, der stillede op over hele landet.

Det nye stærkt EU-kritiske parti AfD (Alternativ für Deutschland) har tiltrukket vælgere fra hele spektret , og var tæt på, men fik med 4.7 pct. ikke nok til at komme ind i forbundsdagen.

Se

Overblik: Sådan fordeler stemmerne sig i Tyskland
Information 23. september 2013

Det tyske valgsystem betyder, at hver vælger kan afgive to stemmer – en personlig på en kandidat, der opstiller i den pågældende valgkreds, og en andenstemme til en partiliste.

De tyske marxist-leninister anbefalede at lægge andenstemmerne hos Die Linke for at sikre en venstreorienteret repræsentation.

Kun fire partier bliver repræsenteret: Merkels parti samler hele den traditionelle højreside, mens der reelt eksisterer et flertal af partier, der har erklæret sig mod Merkels politik – SPD, De Grønne og Die Linke.

Hvis Merkel skal fortsætte som kansler, skal hun altså indgå i en koalition med et af de andre partier – enten ’Den store koalition’ med SPD eller med De Grønne.

Kombinationen af SPD – Die Linke og De Grønne – kaldes i Tyskland for ’Rød-Rød-Grøn’. Både socialdemokraterne og De Grønne har afvist en koalition og regeringssamarbejde med Die Linke.

Men hele den parlamentariske situation er åben. Merkel er tvunget til at finde en partner, hvis hun skal regere videre.

Indtil regeringsspørgsmålet er afklaret er både Tyskland og EU sat på politisk stand-by.


Netavisen 23. september 2013