Norsk stortingsvalg: Blå regering – rød-grønt katastrofevalg


Norge får nu en åbent borgerlig regering med Merkel-kopien Erna Solberg som statsminister. De norske marxist-leninister betegner resultatet som et rød-grønt katastrofevalg.

Jens Stoltenberg mister regeringsmagten og hans Arbeiderpartiet (de norske socialdemokrater) går en del tilbage, men er fortsat største parti.

SV (modstykke til SF og regeringsparti) taber mere end en trediedel af stemmerne, men klarer lige præces spærregrænsen.

Rødt (Enhedslistens pendent) har tilbagegang og er med 1,1 pct langt fra spærregrænsen på 4 pct. Det gamle norske ‘kommunistparti’ NKP får 0,0 pct – lidt mere end 600 stemmer.

Højre bliver største borgerlige borgerlige parti, Siv Jensens Fremskrittsparti taber næsten en trediedel af sine mandater, men vil enten blive rgeringsdeltager eller få stor indflydelse på den regering, som Høyre-lederen Erna Solberg vil danne,

Stoltenbergs regering træder tilbage efter fremlæggelse af ny finanslov den 14. oktober

Se stemmetallene her (NRK)

– Valgresultatet viser at folk er blevet trætte af den endeløse række af brudte løfter fra den rødgrønne regering, siger Dagbjørn Skipnes, talsperson for de norske marxist-leninister i KPml. Han konstaterer, at SV er blevet straffet for dets støtte til krigene i Libyen og Afghanistan.

– Et væsentligt styrket Høyre i parløb med Fremskrittspartiet og Venstre vil betyde en endnu mere reaktionær politik, endnu flere angreb på de arbejdendes rettigheder.

– Skiftet til højre er et tegn på, hvad der sker, når der ikke findes et folkeligt, radikalt alternativ, som kan give håb om virkelig systemforandring.

Se hele KPml’s foreløbige valgkommentar her (no)

Se også

Stortingsvalget i Norge: Kapitalen vinder igen
Af KPml

Netavisen 10. september 2013

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne