Bradley Mannings dom: Skræmmeeksempel for kommende whistleblowere  

Bradley Manning, whistleblower og tidligere menig i den amerikanske hær, har modtaget sin dom fra det amerikanske retsvæsen. Han blev frikendt for anklagen ’at have hjulpet fjenden’, men i alle andre anklagepunkter lød dommen på skyldig. Straffens længde skal nu fastsættes og den forventes at blive meget hård, op til 136 år. Anker Bradley Manning herefter dommen, kan retsvæsenet trække sagen i langdrag i årevis. Med dommen statueres der et hårdt eksempel overfor fremtidige whistleblowere.

Badley Mannings ’forbrydelse’ består bl.a. i

 -Offentliggørelsen af ’Colleteral Murder’ videoen, der skildrer amerikanske soldater i en Apache helikopter, mens de dræber 12 ubevæbnede civile, herunder to Reuter journalister, og sårer to børn.

– Offentligørelsen af det hemmeligholdte faktum, at mere end 100.000 mennesker var blevet dræbt som følge af den USA-ledte invasion i Irak.

– Offentliggørelsen af en række krigsforbrydelser under Irakkrigen, som drab på fanger der havde overgivet sig, at undlade at efterforske indberetninger om tortur, undertrykkelse af beviser på drab under tortur og mange andre afslørende sager

Bradley Manning tillod sig at handle menneskeligt på det han så i den amerikanske hær og ofrede sig selv for at sandheden kunne komme frem. Under sin lange fængsling har han været holdt i isolation, noget der betragtes som tortur.

USA sætter i øjeblikket hårdt ind imod at sandheden om landets politiske handlinger skal komme frem. Det gælder både i dets krig mod andre lande såvel som krigen mod dets egen befolkning. De har dog åbenbare problemer i den retning, idet den ene store afsløring følger den anden.

Sagen mod Bradley Manning har medført omfattende protester over hele USA

Protester til støtte for Bradley Manning i mere end 40 byer
Free Bradley Manning 27. juli 2013

Julian Assange fra Wikileaks,  der sidder i eksil på Ecuadors ambassade i London for at undgå en lignende dom, skrev efter dommen på twitter:

”dommen over Bradley Manning er udtryk for farlig ekstremisme om national sikkerhed fra Obamaregeringens side ”.

Og på et pressemøde fra ambassaden udtalte han sin hyldest til Bradley Manning som en helt:

”Bradley Mannings påståede afsløringer har udsat krigsforbrydelser, udløst revolutioner og forårsaget demokratiske reformer. Han er den vigtigste journalistiske kilde, verden nogensinde har set”.

Whistebloweren Edward Snowden har også ved en tidligere lejlighed forbundet sin egen sag med Bradley Mannings:

”Min sag er også meget lig med hvad der er tilfældet med den amerikanske soldat Bradley Manning, som offentliggjorde regeringsdokumenter gennem wikileaks, som afslørede krigsforbrydelser, hvorfor han blev arresteret af den amerikanske regering, og er blevet umenneskeligt behandlet i fængslet. Han blev anbragt i isolation op til retssagen og FNs antitortur-udsending vurderede, at Manning blev udsat for grusomme og umenneskelige handlinger fra den amerikanske regering”.

Se

Edward Snowden: Samvittighedens mod
Netavisen 29. juni 2013

Læs også

Hvad ved vi på grund af WikiLeaks dokumenterne

The Guardian 30. juli 2013

Bradley Manning: Amerikansk helt for militærdomstol
Netavisen 3. juni 2013

Bradley Mannings usædvanlige mod
Netavisen 4. marts 2012

Støt Bradley Manning, whistleblower
Stop Terrorkrigen

Netavisen 31. juli 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne