Krise mellem Latinamerika og EU over flypirateri: Mercosur-landene tilbagekalder ambassadører

Stort set fortiet af medierne i EU og USA har der udviklet sig en større diplomatisk krise over luftpirateriet mod den bolivianske præsident Evo Morales, hvis fly den 2. juli blev nægtet at passere en række EU-landes luftrum på vej fra Moskva til La Paz.


Protest i La Paz, Bolivia, mod luftpirateriet mod Evo Morales

Det bolivianske præsidentflye blev tvunget til at lande i Østrig, hvor Evo Morals og hans ledsagere  blev tilbageholdt i mere end tolv timer, mens østrigsk polit gennemsøgte flyet for at finde den amerikanske whistleblower Edward Snowden, der  angiveligt skulle være passager. Som bekendt resultatløst .

De pågældende EU-lande nægtede efter amerikansk pres præsidenten overflyvning, og de brød  dermed international ret og tilsidesatte på groveste vis alle diplomatiske regler. Frankrig, Spanien, Italien og Portugal var alle implicerede i luftblokaden.

Den fjendtlige handling mod Bolivia og Evo Morales har udløst enorm vrede, først og fremmest i Latinamerika. Der har været mange demonstrationer og officielle protester.

Nu tager Mercosur-landene Argentina, Brasilien, Uruguay og Venezuela skridtet at tilbagekalde deres ambassadører i protest fra de fire nævnte lande. Det har de meddelt fra deres netop afholdte topmøde i Montevideo, Uruguay.

De betegner flypirateriet som ’en grov krænkelse af forskrifterne i international lov.’

Mercosurlandene vil også i en fælles note til EU-landene fremsende en formal protest, som ’kræver forklaring på og undskyldning for den situation, Præsident Evo Morales blev udsat for.”

Uruguays udenrigsministererklærede, at forklaringerne fra de pågældende lande indtil nu har været ’utilstrækkelige’.

Argentinas udenrigsminister  Hector Timerman erklærede, at Mercosur-landene både ville være ‘ubøjelige’ i forhold til den aggression, Morales var udsat for, og i forhold til spørgsmålene om overvågning og asyl.

Ifølge den bolivianske avis La Razón har Evo Morales takket for denne manifestation af solidaritet og tilføjet, at USA skulle være med på listen, da USA stod bag luftblokaden.

Det mægtige imperialistiske USA’s klapjagt på en mand, der har afsløret en massiv og ulovlig overvågning af amerikanerne og af lande og borgere over hele verden, har afsløret de gangstermetoder, USA og dets allierede benytter sig af, og udviklet sig til en storpolitisk krise.

Det viser ikke bare hvilket enormt apparat og hvilke uhørte kriminelle  metoder, der tages i brug for at pågribe en enkelt mand, som har al ret til at søge politisk asyl andetsteds end det USA, der har inddraget hans pas.

På et pressemøde fredag i lufthavnen i Moskva, hvor Snowden fortsat opholder sig, understregede han, at han har taget imod Venezuelas tilbud om asyl og fastslo, at ’ingen stat har noget grundlag for at begrænse eller blande sig i min ret til at nyde dette asyl’.

Se

Pressemøde fra Moskvas Lufthavn

Erklæring: I Have No Regrets

Den amerikanske minister for sikkerhed Janet Napolitano har i dag meddelt sin afgang, angiveligt uden det har sammenhæng med Snowden-krisen og overvågningsskandalen. Hendes ’superministerium’ med 240.000 ansatte blev oprettet i kølvandet på 11. september 2001. En afløser er ikke udpeget.

Se også

Forcing down Evo Morales’s plane was an act of air piracy
Af John Pilger The Guardian

100 lande støtter Morales
Modkraft

Edward Snowden: Samvittighedens mod
Af Klaus Riis Netavisen 29. juni 2013

Netavisen 12. juli 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne