Militæret tager magten i Ægypten: Imperialismens ‘demokratiske’ kup

I Vesten hyldes militærkuppet i Ægypten som ‘demokratisk’ og det støttes af de pro-vestlige kræfter i den ægyptiske ‘opposition’ til den afsatte præsident Mursi og det muslimske broderskab. Men det har ingen planer om at indfri den ægyptiske folkeopstands krav.

Abdel Fattah al-Sisi: Militæret ved magten igen

De danske medier bliver ved med at fremstille kuppet i Ægypten som alt andet end et militærkup. Hvis det kaldes et kup er det ’et demokratisk kup’ eller ’folkets kup’.

Fakta er, at den pro-amerikanske ægyptiske hær, der skabte og holdt den forhadte Mubarak ved magten, med forsvarsministeren og den øverstkommanderende general Abdel Fattah al-Sisi i spidsen, har grebet den igen ved et klassisk militærkup. Hæren har taget kontrollen med samfundets nøglepositioner.

Militæret  har indsat lederen af landets forfatningsdomstol, 68-årige Adly Mansour, som midlertidig præsident. Mursis og det muslimske broderskabs forfatning er suspenderet.

Broderskabets præsident Mursi og hans nærmeste medarbejdere er i husarrest. En veritabel jagt på dets ledere og andre islamister er i gang. Nogle er arresteret. Ansatte på muslimske TV-stationer som Al Jazeera er anholdt.

Der er ingen tvivl om, at det muslimske broderskab, der fortsat er organiseret til illegalitet, og andre islamistiske kræfter forbereder modstand. Hæren har advaret om, at den vil slå hårdt ned på ’uromagere’.

Kuppet følger efter tre dage med gigantiske folkelige protester, der mindede om stemningen fra oprøret i 2011 og stillede krav om Mursis afgang. Hans ensidigt religiøst baserede politik og forfatning har splittet landet og ikke indfriet grundlæggende folkelige krav.

Amerikansk og vestlig imperialisme satsede på en aftale med Mursi om at dele magten og indflydelsen i Ægypten mod den revolutionære massebevægelse. Men ikke mindst Mursis kompromisløshed har ført til hærens indgriben, før massebevægelsen kunne præstere et regulært ledelsesalternativ.

Mursi afviste et tilbud om et kompromis med ’oppositionen’, og hæren, USA og Vesten opsagde  ’kontrakten’.

Den amerikansk-uddannede al Sisi blev for et år siden udnævnt til hærchef af Mursi selv. Op til kuppet førte al Sisi samtaler med den amerikanske administration og dens håndplukkede præsidentkandidat El Baradei, leder af den pro-vestlige opposition og den såkaldte Front til National Frelse.

Den tyske udenrigsminister Guido Westerwelle hylder kuppet som en ’sikring af demokratiet’. Den amerikanske præsident er lidt mere forsigtig, og opfordrer til hurtig etablering af et civilt regime. Han har også udtalt sig imod ’vilkårlige arrestationer’ af Mursis tiltængere, som er en betydelig politisk og folkelig aktør på den ægyptiske scene. Villy Søvndal ekkoer.

Der er lagt op til en køreplan for ’demokratiske nyvalg’ under hærens kontrol, der fører til en ny præsident og en ny forfatning. El Baradei er hovedkandidaten som frontmand for et pro-vestligt ’demokratisk’ styre hånd i hånd med det magtfulde militær og USA og EU.

Det er alt andet end en plan for sikring af den virkelige demokratiske og revolutionære folkebevægelses krav.

Se også

Mursi: Gå af! Gigantisk massebevægelse manifesterer sig i Ægypten
Netavisen 2. juli 2013

Vigtig baggrund

De arabiske folkeopstande og historien
Kommunistisk Politik 3, 2011

Netavisen 4. juli 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne