Udtalelse fra Edward Snowden i Moskva


Whistlebloweren Edward Snowden er blevet frataget sit amerikanske pas og har anmodet om asyl i ikke mindre end 22 lande. Snowden var teknisk medarbejder for NSA (National Security Agency) og tidligere ansat i CIA (Central Intelligence Agency). Han har for pressen afsløret detaljer i den amerikanske og britiske regerings masseovervågningsprogrammer.

Snowden opholder sig stadig i en lufthavn i Moskva, hvorfra han den 1. juli udsendte nedenstående erklæring.Edward Snowden


For en uge siden forlod jeg Hongkong, da det stod klart at min frihed og sikkerhed var truet pga mine sandfærdige afsløringer. Det er støtten fra gamle og nye venner, fra familie og andre, som jeg aldrig hra truffet og næppe vil møde, jeg skylder, at jeg stadig er fri. Jeg betroede dem mit liv og de gengældte denne tillid med en tro på mig, som jeg altid vil være taknemmelig for.

I torsdags erklærede præsident Obama over for hele verden, at han ikke ville tolerere  diplomatiske ’manøvrer i kulissen’ i min sag. Men det rapporteres nu, at præsidenten efter sit løfte om det modsatte har beordret sin vicepræsident til at lægge pres på lederne i de lande, hvor jeg har anmodet om beskyttelse, for at afvise mine asylansøgninger.

Denne slags bedrag fra en af verdens ledere er ikke retfærdighed, og det er en straf med eksil uden lovhjemmel heller ikke. Det er den politiske aggressions prøvede og grimme instrumenter. Formålet er at skræmme, ikke så meget mig, som dem, der måtte komme efter mig.

I årtier har USA været en af de stærkeste forsvarere af menneskeretten til at søge asyl. Trist nok forkastes denne ret, som er fastslået i artikel 14 i FN’s Verdenserklæring om menneskerettighederne, med USA’s stemme, af den nuværende regering i mit land.

 Obama-administrationen er slået ind på en strategi, hvor den bruger statsborgerskab som våben. Selvom jeg ikke er dømt for noget, har den ensidigt annulleret mit pas og gjort mig til statsløs. Uden juridisk fuldmagt forsøger regeringen nu at forhindre mig i at benytte en grundlæggende rettighed. En ret, som enhver har. Retten til at søge asyl.

I sidste ende er Obama-administrationen ikke bange for whistleblowere som mig, Bradley Manning eller Thomas Drake. Vi er statsløse, fængslede, eller magtesløse.

Nej – Obama-administrationen er bange for jer. Den er bange for en vidende og vred offentlighed, som kræver en regering der bygger på forfatningens grund, som den er lovet– og den bør være bange.

Jeg er urokkelig i min overbevisning og dybt berørt af den støtte, så mange har vist.

Edward Joseph Snowden

Mandag den 1. juli 2013

Originalartikel

Statement from Edward Snowden in Moscow


Se også

Edward Snowden: Samvittighedens mod
Netavisen 29. juni 2013

‘No stopping’ more Snowden revelations – Assange
RT/Infowars

Netavisen 2. juli 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne