Tunesien: Politisk styrkeprøve efter snigmord på oppositionsleder


Den tunesiske Folkefront opfordrer til generalstrejke og nye protester efter attentatet på en af dens ledere Chokri Belaid. Mordet har udløst en politisk styrkeprøve mellem de regerende islamiske kræfter og arbejderne og ungdommen, som mener, at revolutionen bliver forrådt

Chokri Belaid: Snigmordet på ham skulle bremse den tunesiske revolution

Snigmordet på den fremtrædende  tunesiske oppositionspolitiker Chokri Belaid har fået tuneserne på gaderne i protest. Oppositionen  har opfordret til generalstrejke og nye protester. Siruationen udvikler sig hastigt.

Den 49-årige sagfører Chokri Belaid blev skudt ned uden for sit hjem onsdag morgen. Han var leder af det tunesiske Forende Demokratiske Patriotiske Parti PDU (såkaldt marxistisk og panarabisk, det tunesiske Baath-parti) og samtidig leder af den tunesiske Folkefront.

Folkefronten blev dannet i september 2012 af 10 partier og fremtrædende personligheder med henblik på at samle en splittet opposition til den regerende ‘trojka’ med det islamiske Ennadha-parti i spidsen.

Den har siden etableret sig som et stadig stærkere alternativ både til trojka’en og de pro-vestlige partier, som også opererer som ‘demokratiskl opposition’.

Belaid blev skudt dagen efter han på en TV-transmitteret pressekonference havde opfordret til afholdelse af en national konference med alle partiers deltagelse for at sætte en stopper for den tiltagende politiske vold. Belaid erklærede der, at volden i Tunesien er ‘resultat af regeringens krise (ledt af det islamiske Ennadah-parti) og af splittelser i Ennadah-bevægelsen’.

Svaret på snigmordet kom øjeblik, da gaderne i Tunis og mange andre byer blev oversvømmet af protesterende, da nyheden blev kendt. Demonstranterne og Folkefronten kræver ‘Stop for den politiske vold! Trojka’en må gå!’

Flere steder i landet skal det regerende Ennaddha-parti lokaler være angrebet – som det skete under den folkelige opstand med diktatoren Ben Alis partihuse. En politimand er dræbt.

Folkefrontens talsmand Hamma Hammami, der også er Folkefrontens kandidat til præsidentposten og leder af Tunesiens Arbejderparti, opfordrede til generalstrejke fredag, hvor Belaid begraves.

Oppositionspartierne i Folkefronten trak sig med det samme ud af i den grundlovgivende forsamling. De kræver dannelse af en national samlingsregering frem til de nyvalg senere på året.

Hamma Hammami kaldte drabet beskidt og ’professionelt’. Han holder de tre partiledere fra ‘trojkaen’ ansvarlige, der ikke har taget en stribe trusler på livet alvorligt, som Belaid havde modtaget.

For rullende TV-kameraer udbrød Belaids grædende hustru Besma Belaid:
– Jeg beskylder Ennadah og (dets leder) Ghannouchi personligt for mordet på min mand. Indenrigsministeriet er holdt op med at beskytte tuneserne.

Generelt holdes regeringspartierne ansvarlige for den stigende politiske vold, der har ramt oppositionen. Meget af den begås af salafister, islamiske fundamentalister, hvoraf mange er importeret udefra, og har nydt beskyttelse fra Ennadha. Partiet modtog betydelige midler fra Golf-staterne til at blive valgt i 2012. Også islamistiske militser med tilknytning til Ennadah er dybt involveret i den politiske terror.

Volden er især rettet mod Folkefronten og dens partier, og mod demokratiske organisationer og fagbevægelsen.

Den siddende regering vil blive opløst og en teknokrat-regering dannet, sagde Tunesiens premierminister, Hamadi Jebali i en TV-tale til nationen onsdag aften:
– Jeg har besluttet at danne en regering ud af personer uden politiske tilhørsforhold, som vil have mandat til at styre landet, ind til der kan afholdes et valg snarest muligt.

Men Ennadah-partiet har afvist Jebalis plan !

Tunesien var arnestedet for de folkelige opstande, som begyndte at forandre den arabiske verden, Nordafrika og Mellemøsten fra 2011. Den nuværende styrkeprøve følges med spænding overalt.

Utilfredsheden med Ennadha-partiet og regeringen har været hurtigt voksende. Den har ikke indfriet sine valgløfter om sociale fremskridt. På en lang række områder er situationen værre end under Ben Ali-regimet.

En hensigt med den politiske vold og mordet på Belaid er utvivlsomt at forsøge at bremse den voksende poltiske protest, der vil føre folkerevolutionen videre.

Oppositionen vil forhindre Tunesiens omdannelse til en islamisk stat, mens islamistiske bagmænd i de arabiske kongedømmer vil tøjle befolkningerne med religion. Den islamiske bølge nyder også åben og skjult støtte fra USA. den gamle kolonimagt Frankrig og EU.

De kan være parat til at udløse en ’borgerkrig’ i Tunesien.

Chokri Belaid: Dræbt i Tunis af obskurantismens snigmordere. Plakat for mindemanifestation i Nimes Frankrig, arrangeret af den tunesiske Folkefront

Se også

Udtalelse fra de demokratiske kræfter i Tunesien
KPML, Norge

Tunesien: Ein Revolutionär ermordet!
Arbeit-Zukunft

Framstående leder av Folkefronten i Tunisia myrdet
Nettmagasinet revolusjon, Norge

“Tunisie , Partis politiques : Hamma Hammami aura-t-il l’étoffe d’un Président de la République ?”
Tunivisions.net

Folkefronten dannet i Tunesien: Revolutionen går videre
Rapport fra et besøg hos Tunesiens Arbejderparti og den nydannede tunesiske folkefront
Netavisen 30. november 2012

Netavisen 7. februar 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne