Tyrkiet: Magtarrogance og grov politibrutalitet ansporer oprør

De folkelige tyrkiske protester har udviklet sig fra en lokal protest mod ødelæggelsen af en park og grønne åndehullet i Istanbul til en generel protestbølge mod den reaktionære Erdogan-regering.

For fjerde dag og nat var der store sammenstød mellem politi og demonstranter i Istanbul. Nattens uroligheder var de største under den nuværende protestbølge. En demonstrant meldes død på et hospital, mens mange hundrede er sårede.

Den brutale politifremfærd fra starten af protesterne har ikke kvalt dem, som hensigten var. På trods af de dræbte, de mange tilskadekomne og langt mere end tusinde arresterede er protesterne fortsat vokset i deres centrum Istanbul. I løbet af de første dage bredte de sig over hele landet til alle større og talrige mindre byer.

Det er den største politiske krise for det reaktionære, nyliberale muslimske parti AKP, der har regeret landet med den autoritære premierminister Erdogan i spidsen. Premierministeren er et højt værdsat medlem af NATO og en nøglespiller for imperialismen i Mellemøsten.

Erdogan har betegnet de protesterende som ’vandaler’ og beskylder ’ekstremister’ for at stå bag uroen. Han har gjort det klart at regeringen ikke vil lytte til de folkelige protester, der er oprørt over at en park skal omdannes til et indkøbscenter – men at det er op til politiet at løse det.

Efter de første dødsofre for politivold var en realitet søndag udsendte forkvinden for Tyrkiets Arbejderparti EMEP Selma Gürkan en appel til arbejderne og de progressive folkelige kræfter om at forstærke kampen mod AKP-regeringen og premierminister Erdogan.

EMEP er repræsenteret i det tyrkiske parlament, hvor dets tidligere formand Levent Tüzel er valgt netop i Istanbul.

AKP-regeringens enevældige politik


I Selma Gürkans appel hedder det:

”AKP-regeringen, der vil omdanne Gezi-Taksim-parken til et indkøbscenter og fælde skov for at bygge motorveje og lufthavne, bruger polititerror til at undertrykke borgere, der vender sig mod regeringens politik.


Forkvinde for Tyrkiets Arbejderparti EMEP Selma Gürkan

I dag har angrebene været maksimalt brutale på borgerne, der forsvarer miljøet og Taksim-Gezi-Parken, og har nægtet at forlade parken,.

Premierminister Erdogan  har udtalt:  ”Det er ligegyldigt hvad de gør, vores beslutning er definitiv”. På hans ordre er der nærmest deklareret undtagelsestilstand i Istanbul, hvor politiet nu angriber for at myrde.


Dette viser med al tydelighed, at problemet er AKP-regeringens diktatoriske afvisning af de folkelige krav og ønsker, mens den ødelægger de grønne pletter og vil fælde 2 millioner træer alene. i Istanbul.

Men folket er gået på gaderne, og protesterne har udviklet sig til et oprør mod AKP-regeringens enevældige politik og mod premierminister Erdogan.

Regeringen bør øjeblikkeligt fyre indenrigsministeren og Istanbuls politichef – og desuden overfor Istanbuls beboere uforbeholdent undskylde og tage ansvaret for den grusomme brutalitet der er udvist i dag.

Den må også indstille projektet i Taksim-Gesi parken.

Kampene mod bulldozere i Gesi-parken har åbnet Pandoras æske og endnu engang afsløret den tyrkiske regering.

De understreger,  at der ikke er nogen som helst forskel på Erdogan og de arabiske diktatorer, der ofte er beskrevet som ”moderne faraoer”.

Såvel de arabiske folk som de tyrkiske har den nødvendige kamperfaring. Folkets protest er korrekt og legitim.

Vi opfordrer alle arbejdere og folk i Tyrkiet til at gå på gaden for at sætte sig igennem over for en brutal regering, der angriber sin egen befolkning med tåregas og overhører dens protestråb, selv når det drejer sig om nogle træer.

Vi opfordrer jer til at styrke den frihedens og demokratiets stemme, som lyder i alle dele af landet.”

Arbejderpartiet Kommunisterne har gennem mange år haft forbindelser til EMEP, som samarbejder med Den internationale Konference af Marxistisk-Leninistiske Partier og Organisationer.

I 2014 vil EMEP’s ungdom være vært for den 24. internationale antiimperialistiske og anti-fascistiske ungdomslejr. Den 23. fandt sted i Venezuela i 2012.

En række tyrkiske fagforeninger indleder tirsdag en to dages proteststrejke i mod regeringens brutale fremfærd mod demonstraterne i de sidste fire dage.

KESK – fagforening for offentligt ansatte med 240.000 medlemmer- siger i en udtalelse, at ‘Statsterroren der er brugt mod masseprotesterne i hele landet … har endnu engang vist AKP-regeringens fjendtlige holdning til demokrati.’

Ulmende uro

Der ligger indlysende en lang række andre forhold og opdæmmet utilfredshed til grund for den eksplosive situation i Istanbul og resten af Tyrkiet.

Erdogans AKP hyldes ellers bredt af de vestlige medier som et ’moderat forbillede’ for muslimske regeringer i Mellemøsten Det er et pro-vestligt nyliberalt parti. I realiteten en tyrkisk variant af det muslimske broderskabs partier.

Slagtningen af Gezi-Taksim parken er den konkrete anledning til, at utilfredsheden kommer til udtryk.

Det gælder feks. AKP’s ’diskrete’ islamisering af det tyrkiske samfund og de stadige overgreb på den demokratiske proces, der rammer politiske partier, valgte politikere og medier.

Der gælder også udenrigspolitikken som NATO’s agent i den fortsatte krig mod terror – fra Afghanistan og Irak til Libyen og nu Syrien. Krigsmodstanden er stærk, og Erdogans politik har placeret Tyrkiet en tvivlsom og vanskelig position under stadig større indre og ydre modstand. Islamistiske krigere af Al Qaeda-typen fører et stort ord i grænselandet til Syrien.

Det traditionelle hovedfokus for modsætningerne i Tyrkiet – det kurdiske spørgsmål – er for tiden nedtonet. Den tyrkiske regering og dens statsfange – lederen af det kurdiske PKK Abdullah Öcalan er i forhandlinger om ’en løsning på et kurdiske spørgsmål i Tyrkiet’.

Denne situation kan også være med til at skifte fokus – til en park i Istanbul.

Se live streaming med nye udviklinger fra Hayat TV her
(tyrkisk)

Netavisen 4. juni 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne