Cyprioterne går til modstand: Trojkaen dikterer brutal låneaftale

Hadet til trojkaen – det nye ord for EU – og til den tyske kansler Angela Merkel og hendes nyliberale nedskæringspolitik når nye højder på  Cypern. Landets parlament blev totalt tilsidesat, da EU bankede et lånediktat igennem med præsidenten Nikos Anasstasiades


Cypern har været præget af store protester mod trojkaen, EU og euro


Den ny aftale præsenteres i EU-medierne enstonigt og monotont som Cyperns redning fra bankerot. I realiteten er det en slavebindende aftale til gavn for de tyske banker og EU-finanskapitalen på de almindelige cyprioters bekostning.

Hurtig forarmelse og en langvarig krise er resultatet, som cyprioterne protesterer stærkt imod.

Den strategisk og økonomisk vigtige Middelhavsø mister enhver selvstændighed og bliver politisk og økonomisk  totalt underlagt Merkel og Co.

Cypern er sat økonomisk fuldstændig under administration af trojkaen – EU, Den Europæiske Centralbank og Den internationale Valutafond. Låneaftalen går ud på at EU sikrer et lån på 10 milliarder euro mod at Cypern selv står 5,8 milliarder euro, der skal betales gennem brutale sociale nedskæringer, som  det allerede er set i Grækenland.

Den cypriotiske økonomi og de cypriotiske banker er tæt knyttet til den græske og den græske finanssektor, hvad der er en væsentlig faktor bag dens akutte krise.

Ifølge aftalen skal Cyperns to største banker saneres, og hele den opsvulmede banksektor skal være på niveau med EU-landene i øvrigt i 2018.  Bankkunder med indeståender på over 100.000 euro risikerer at få beslaglagt op til 30-40% af deres formuer til ’redningsplanen’.

I første omgang ville EU også inddrage 10 pct. af almindelige bankkunders indeståender, men det cypriotiske parlament forkastede enstemmigt hele aftalen, og i den ny aftale slipper almindelige bankkunder for konfiskation, hvad der ikke betyder, at deres penge er sikre. Til gengæld spørges parlamentet ikke igen om godkendelse af den endelige aftale.

Det er en forsmag på den bankunion, som Thorning-regeringen og blå blok vil indlemme Danmark i uden folkeafstemning.

I Grækenland opfattes diktatet til Cypern som et udslag af en EU-politik, som forvandler Grækenland til en koloni, og udsletter Cypern som selvstændig stat.

Venstrepartiet og venstrefronten Syriza er  det vigtigste politiske alternativ i Grækenland til både de socialdemokratiske og borgerlige unionspartier. Formanden for Syriza Alexis Tsipras har følgende at sige om trojkaen, Cypern og Grækenland:

“De som tror de for evigt kan afpresse vores folk skal nu indse, at det er for risikabelt at lege med ilden. Nu skal de tvinges til at fatte, at uanset hvad deres lydige pro-trojka-regeringer siger eller før, vil folkene ikke overgive sig uden kamp. De europæiske folk har endnu ikke fået sagt deres sidste ord. Det græskem og cypriotiske folk vil udløse et generelt modangreb fra de europæiske folk mod EU-ledelsens destructive planer. Det græske og cypriotiske folk vil bane vejen hen imod et andet Europa, et Euroapa af solidaritet, demokrati og social sikkerhed.”

Netavisen 26. marts 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater