Skytten: Klimakampen som tema i politisk thriller med store svagheder

ANMELDELSE

Bryder du dig ikke om at kende handlingen førend du går i biografen for at se en spændingsfilm, så skulle du ikke have set nyhederne i sidste uge før du gik ind og så Skytten, og du bør slet ikke læse denne omtale

Af fsk

En lille politisk thriller har netop haft premiere: temaet handler om at hente al olien op fra undergrunden og brænde den af, også den der evt. kan nås nord for polarcirklen i havet ud for Grønlands kyststrækning og ved andre højrisikable metoder.

Og for at den politiske facade skal blive stående, så er det en del af aftalen, at skatteprovenuet går til udviklingen af et bæredygtigt energiprojekt. Det kunne f.eks. være elektrificering af jernbanenettet.

Nu går det hverken være eller bedre i denne thriller, at regeringen laver en underhåndsaftale med Grønland og USA om udvinding af råstofferne, og samtidig cementerer det stærke sikkerhedspolitiske bånd. Intet nyt under midnatssolen, så at sige.

I historien indgår også, at den nyvalgte regering i valgkampen kom til at love, at den netop ville reducere CO2-udledningen og redde klimaet, hvilket harmonerer ganske dårligt med en plan om, at alt fossilt skal brændes af,m førend der bliver råd til en ‘grøn’ agenda.

I ministerkontorerne ser man tidligere venstreorienterede politiske aktivister sprælle, mens de fraviger deres principper, og i en hovedrollen ser man medierne, med mudrede relationer til den politiske elite og i samarbejde med politiet.

Dertil nogle mærkværdige skæbne, der hverken kan hitte rede i deres privatliv eller deres arbejde.

Det lyder næsten som en film, og det er det så også. Den hedder Skytten og er løst inspireret af filmen med samme navn fra 1977, hvor en mand der udstilles som atomkraftmodstander skyder fra hustage.

Men det lyder sært nok også ret tæt på virkeligheden og den plan om elektrificering af jernbanen i Danmark, der fik premiere samtidig som filmen.

Virkelighedens politikere har også regnet en model ud, hvor man partout skal have al olien op fra Nordsøen, før der er penge til at investere i de teknologier der kan tage over, når olien slipper op.

Sagen om klimaet er fuldstændig forsvundet; tilbage er den simple grådighed, og det bliver i filmen den motiverende faktor for en geolog med et gevær. Uden at røbe for meget, så ender det galt for både klima og geolog.

Virkeligheden er, må det siges, langt mere skræmmende end denne tørvethriller af en film, der kun er egnet som lørdags-tv.

Mordtanker kunne man måske nok tiltænke forskningsmiljøet på de danske universiteter, i hvert fald når det kommer til bevillinger, men geologer er blandt de flinkeste.

Så hvad er filmens ærende? Det virker som det er at ligestille mennesker der er bekymrede for klimaet og demokratiet, med forbrydere.

Netavisen 3. marts 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne