Palæstinensisk fanges død efter israesk tortur udløser masseprotester

I dag begraves den 30-årige palæstinenser Arafat  Jaradat i Si’ir udenfor Hebron, Jaradat døde efter israelsk tortur seks dage efter sin anholdelse. Fire fængslede palæstinensere sultestrejket r protest mod forholdene for de politiske fanger. Jaradats død har udløst stor palæstinensisk  vrede og omfattende protester.


Arafat Jaradat

Der er mindst 4600 palæstinensiske politiske fanger i israelske fængsler. Mange af dem tilbageholdes uden formelle anklager eller domme. Tortur er udbredt.
Arafat Jaradat, far til 2 børn på hhv to og fire år, og ansat på en benzinstation, døde i lørdags – seks dage efter han blev anholdt i sin hjemby under mistanke for at have været med til at kaste med sten, som skadede en israelsk soldat. Hans enke Dalal er gravid med det  tredje barn.

Jaradat var ellers sund og rask, men han døde efter han var kommet  i det israelske hemmelige politi Shin Bets kyndige hænder.

Efter liget var undersøgt erklærede den palæstinensiske minister for fangeanliggende Issa Karake erklærer,  at Arafat Jaradat han ”havde været udsat for grov tortur, der direkte førte til hans død. Israel er fuldt og helt ansvarlig for drabet.”

På baggrund af den palæstinensiske lægeundersøgelse afvi8ste Karake  fuldstændig den officielle israelske forklaring om, at Jaradat døde som følge af et svagt hjerte.

Der har været voksende uro blandt palæstinenserne i den senere tid,  ikke mindst på den besatte Vestbred, hvor der har været afholdt en række protester i solidaritet med fire sultestrejkende fanger i israelske fængsler. Jaradats død har fået protesterne til at eskalere, og søndag kom det til sammenstød en lang række steder. 34 palæstinensere skal være kommet til skade.

I dag fortsætter masseprotesterne over hele Vestbredden – blandt andet foran Ofer militærfængslet,  i Nablus, al-Khalil,B ethlehem,Tulkaram, Jenin og Qalqilia.

Ifølge Associated Press skal den israelske militærledelse have været samlet over weekenden for at drøfte, hvordan man skal tackle situationen. En talsmand for det israelske militær siger, at det kanb være ’starten på den tredje palæstinensiske opstand’ efter intifadaen i slutningen af 1980’ewrne og i 2000, der fik Israel til at genbesætte Vestbredden.

Efter Netanyahus genvalg og fortsættelsen af den ulovlige israelske koloniseringspolitik er der trukket op til nye konfrontationer.

Netavisen 25. februar 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne