Sverige: Har besat skadestuen i protest mod nedskæringer

Indbyggerne i den svenske landsby Dorotea i Västerbotten har nu i over et år besat deres skadestue for at få sparepolitikerne til at trække nedskæringer på det lokale sundhedsvæsen tilbage.  Hver nat er der mindst 2 beboere, der på skift overnatter.

 

Ligesom i Danmark raseres befolkningens adgang til læger, ambulancer og sundhedsvæsenet – ikke mindst i områderne udenfor de store byer. Nedskæringer, privatiseringer og centraliseringer hører til dagens orden i det, som også nabolandet kalder ‘verdens bedste sundhedsvæsen’.

I landområderne og de mindre byer går udviklingen stærkt tilbage og lokalbefolkningen oplever voksende utryghed.

I efteråret 2011 besluttede et politisk flertal i Västerbottens regionsråd (landsting) at spare 150  millioner kr. bl.a ved at nedlægge 90  sengepladser og skære ned på antallet af ambulancer.

For indbyggerne i Dorotea betød det, at de mistede deres 4 akutpladser på byens skadestue. Åbningstiden blev skåret ned, så der ikke længere er åben efter kl. 17.00 og i week-enderne. Nærmeste lægehus er 50 km  væk. Nabokommunen mistede sin ambulance, og de 2 kommunener må nu deles om en ambulance. Indbyggerne må bare håbe, at den ikke har travlt i den anden kommune, hvis der sker en ulykke.

Da politikerne ikke ville høre på beboernes protester over at blive frataget deres adgang til akut lægehjælp, tog de sagen i egne hænder og startede deres aktion med besættelse af skadestuen. Beboerne har oplevet stor solidaritet lokalt og rundt om i Sverige.

Det sidste halve år har de samtidig indsamlet omkring 25.000 underskrifter ind med krav om en vejledende folkeafstemning om nedskæringerne på sundhedsområdet. En sådan kan gennemføres, hvis mere end en tiendedel af de stemmeberettigede til valgene i 2014 kræver det.

Hvorvidt det lykkes beboerne at få en folkeafstemning, selvom de allerede nu har flere navne end det kræves,  vides ikke. I så fald vil det være første gang i Sverige, at det lykkes at få en direkte lokal folkeafstemning gennemført, og den vil da finde sted i slutningen af maj i år. 

– Vi kan ikke sige noget om resultatet endnu. Men at vi overhovedet er kommet så langt, at spørgsmålet kan afgøres af os almindelige folk, er et vink med en vognstang til regionspolitikerne om. at de ikke bare kan skalte og valte hen over hovedet på os.

– Det har ikke bare betydning her i Västerbotten. Det berører hele Sverige. Det som sker her, kan også ske andre steder. Men lige meget hvordan det går, så forsætter vi med at kæmpe, så længe det er nødvendigt, for at få et acceptabel sundhedsvæsen, udtaler Margareta Dahlqvist, fra Dorotea oprøret.

Se

FOLKINITIATIVET: Sjukvård för alla!

Netavisen 20. februar 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne