Spanierne til kamp mod korrupt EU-regering: Rajoy må gå


Så er det nok! Gå af!

’Rajoy er en tyv: Forsvind’: Det var et af de mange skilte og bannere ved en demonstration torsdag aften foran regeringspartiet Partido Populars hovedkontor i Madrid.

Mere end tusinde vrede madrilenere samledes der for at kræve regeringens afgang efter en omfattende korruptionsskandale er oprullet.

Nogle sorte regnskabsbøger, ført af PP’s hovedkassserer i perioden 1997-2008 og af hans efterfølger fra 2009, er gengivet i pressen og afsløringerne ryster Spanien.

De viser omfattende ulovlige udbetalinger fra en hemmelig kasse til toppen af regeringspartiet. Pengene kommer fra store spanske virksomheder.

Udbetalingerne startede under den tidligere konservative regeringsleder Aznar og omfatter hovedparten af partiets nuværende topnavne: Mariano Rajoy, Rodrigo Rato, Jaime Mayor Oreja, Francisco Álvarez-Cascos, Ángel Acebes og Dolores de Cospedal, samt den tidligere formand for PP i Andalusien, Javier Arenas.

Regnskabsbøgerne noterer omhyggeligt  navne, datoer og beløb. Regeringschef Rajoy er opført i årene fra 1997 til 2008 for at modtage beløb på mellem 2.100.000 pesetas og 1.050.000 pesetas, som efter indførelse af euro blev til 12.600 euro hvert halve år, eller 6.300 euro i kvartalet. Det vil sige en hemmelig bonus på knap 200.000 kr. om året – skattefrit.

Regeringspartiet afviser alle anklager. Den spanske statsadvokat siger, at der er materiakle nok til at afhøre hele partitoppen. Og den socialistiske opposition kræver forklaringer.

Korruptionsmistankerne hænger dybt over den spanske politiske elite, indbefattet det upopulære kongehus.  Kongens svigersøn Iñaki Urdangarín – Hertugen af Palma – står anklaget i en retssag, som genoptages i februar. Kendes han skyldig, kan det betyde 20 års fængsel.

Rajoy-regeringen har gennemført EU-dikkterede nedskæringsreformer  i et højere gear siden den afløste en socialistisk regering, som faldt for at gøre det samme.

Massearbejdsløsheden og massearmoden er eksploderet i Spanien. Officielt er 26,1 pct. af arbejdsstyrken uden job. Det gælder mere end halvdelen af de unge under 30. 55,5 pct. af dem var uden arbejde i december 2012.

Mindre end halvdelen af vælgerne støtter nu de to ‘regeringsalternativer’ PP og Socialistpartiet. PP står i meningsmålingerne til knap 24 pct. – det laveste nogensinde. Socialistpartiet står til 23,5 pct.

Den systematiske korruption hos eliten er benzin på et bål af social uro og protest.

Se også

Spanien: Masseprotester og generalstrejke
Kommunistisk Politik 6, 2012

Nej til monarkiet! For den tredie republik!
Netavisen 8. december 2012

PCE(m-l): Epokegørende generalstrejke den 14. november
Netavisen 12. december 2012

Netavisen 2. februar 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne