Tekstilarbejderne i Bangladesh går på gaden

Af Revolusjon

tekstilarbejdere_bangla_desh

Tekstilarbejdere kræver ejerne af Tazreen Fashion Factory fængslet

Der har i de seneste måneder været en række strejker i tekstilindustrien i Bangladesh, hvor tusinder af arbejdere arbejder for usle lønninger for at levere tøj til bl.a Hallmark og Hennes & Mauritz. Ikke alene er lønningerne elendige, fabrikkerne er ofte faldefærdige brandfæller.

Tekstilarbejdernes fagforbund National Garment Workers Federation (NGWF) har rejst krav om, at ejeren af Tazreen Fashion, hvor 112 arbejdere for nylig omkom i en brand, bliver arresteret og stillet for retten. Der er også rejst krav om, at 15.000 arbejdere fra Hallmark Group får udbetalt lønkompensation. En symbolsk sultestrejke blev gennemført d. 4. januar for at øge presset på kapitalejerne og på landets myndigheder.

Protestmarch i Dhaka

Den 14. januar 2013 gik tekstilarbejdere i protestmarch i Dhaka, hvor de krævede garanti for sikre arbejdsforhold og faglige rettigheder i tekstilindustrien i Bangla Desh. Over 100 tekstilarbeidere, for det meste kvinder, deltog i optoget organiseret af National Garment Workers Federation (NGWF).

Arbejderne bar paroler og slagord med forskellige krav, bl.a. ’Vi kræver trygge arbejdspladser’ og ’Faglige rettigheder’. Optoget startede foran Den nationale Presseklub og sluttede ved Højesteret og Topkhana Road.

55 fabriksbrande siden 1990

Der blev lavet en kort markering foran Den nationale presseklub i Dhaka. NGWF’s formand Amirul Haque Amin ledte markeringen og der lød en række krav.
Der blev mindet om, at der har været 55 alvorlige fabriksbrande i  tekstilindustrien i Bangla Desh siden 1990. I disse brande er 566 tekstilarbejdere dræbt, mens flere tusind er skadet, nogle med varige fysiske mén.

Desuden blev 64 arbejjdere dræbt i Spectrum Konfektionsfabrik da bygningen kollapsede i 2005. Men stadig er der gjort intet eller kun ganske lidt for at sikre tekstilarbejdernes helbred og sikkerhed.

Aftaler og love bliver ignoreret

Talerne krævede ’sikre arbejdspladser’ i konfektionsindustrien. De understregede behovet for et fælles initiativ fra fabriksejere, myndigheder, kunder og fagforeninger i denne forbindelse. Talerne mindede harmdirrende om, at ’et memorandum og en aftale om helbred og sikkerhed’ blev udarbejdet for to år siden. Her blev det bestemt, at alle købere (videresælgende virksomheder) skulle underskrive dette memorandum.

Men til dags dato har kun to virksomheder underskrevet aftalen.

Mødet krævede også uindskrænket ret til at danne fagforeninger i tekstilbranchen.

Oversat fra norsk af Kommunistisk Politik

Originalartikel

Tekstilarbeiderne i Bangladesh tar til gatene

Se billeder fra tekstilarbejdernes kampNetavisen 25. januar 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne