Baggrund for invasion i Mali Kæmpe potentiale for råstofudvinding Mali er et fattigt land med mange ressourcer. Med den nylige militærinvasion i landet har Frankrig, USA, NATO’s og EU taget endnu et skridt til et stærkere fodfæste i landet og i Afrika som sådan.

Krigsmagerne kalder det krig mod terror og hjælp til Malis befolkning og demokratiet, trods det faktum, at man kommer en regering til hjælp, der sidder ved magten som et resultat af et militærkup mod en demokratisk valgt regering.

Et kup der var forberedt i tæt kontakt med USA. Man retter skytset imod terrorgrupper, man selv har bygget op helt tilbage til Afghanistan i 1970’erne og videre under borgerkrig i Libyen og Syrien.

Mere reelt vil det være, at finde årsagerne til krigen i Mali i de store økonomiske interesser i Afrika som USA, EU og Kina i dag kappes om.

Guld, uran, diamanter og olie

Guld: Mali er Afrikas tredie største guldproducent, og der forventes at være store endnu uudforskede reserver. Mali har været berømt for sine guldforekomster og har store traditioner som mineland helt tilbage til 1300-tallet.

Uran: Efterforskning er i fuld gang og man regner med stor sandsynlighed for fund.

Diamanter: Mali har et stort potentiale for diamantminer, da der er gjort fund der tyder på diamantårer.

Jern, bauxit og mangan er vigtige resourcer der ligger i Malis undergrund. Der er estimeret mere en 2 millioner tons jernmalmsreserver , 1,2 millioner bauxitreserver, og 40 tons calciumkarbonatreserver. Desuden kobber, marmor, gips, kaolin, fosfat, bly, zink, bitumen, brunkul mm.

Mali’s oliereserver er dokumenteret siden 1970’erne hvor man så småt begyndte at foretage undersøgelser. Med den øgede efterspørgsel og priser på olie bliver Malis reserver mere og mere interessante, ligesom Afrikas generelt.

Læs mere om Malis naturressourcer
Netavisen 24. januar 2013