Fakta sælger igen konflikttomater fra det besatte Vestsahara

Af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt

 

Coop, der ejer Fakta-kæden, lovede ikke at sælge flere konflikttomater fra det af Marokko besatte Vestsahara tilbage i 2009, efter at have indrømmet salget af disse. Alligevel er tomater, der efter al sandsynlighed stammer fra det besatte Vestsahara af mærket Azura, blevet fundet i flere Fakta-supermarkeder over hele landet, i de seneste par dage.

Coop hævder ellers at man driver etisk og ansvarlig handel.

”Vi kræver vi af vores leverandørvirksomheder, at de skal overholde menneske- og arbejdstagerrettighederne, og vi kontrollerer på et meget stort antal virksomheder, at vores krav følges”, står der blandt andet på deres hjemmeside. ”Vi arbejder således aktivt på at udbrede kendskabet til etiske mærkningsordninger hos de danske forbrugere”, står der i deres Ansvarlighedsrapport fra 2011.

Coop har desuden været medlem af FN’s initiativ for virksomheders sociale ansvar, Global Compact, siden 2008, der i sine principper blandt andet kræver at medlemmerne ”bør sikre, at den ikke medvirker til krænkelser af menneskerettighederne” og ”bør afskaffe diskrimination i relation til arbejds- og ansættelsesforhold”.

Men alt dette har man tilsyneladende valgt at tilsidesætte, ved at handle med konflikttomater fra Vestsahara.

Godt nok er tomaterne mærket som værende fra Marokko, men bevidst fejlmærkning er en almindelig praksis når der handles med produkter fra de af Marokko besatte områder i Vestsahara, ifølge rapporten ”Label and Liability”, som er skrevet af Western Sahara Ressource Watch (WSRW) og Svenske Emmaus. Desuden er bevidst fejlmærkning ulovlig ifølge EU’s direktiv om urimelig handelspraksis og den danske lov om ændring af lov om markedsføring.

”Intetanende europæiske forbrugere er dermed uforvarende med til at opretholde en illegitim og brutal besættelse, ved at købe produkter der systematisk fejlmærkes”, står der i rapporten, der desuden revser EU for ikke at kræve en geografisk afgrænsning i forhold til Vestsahara i sin seneste handelsaftale med Marokko, og dermed overlade definitionen af Marokkos landegrænser til Marokko selv.

Producenten af konflikttomaterne, Azura, som er en del af det Marokkansk- og Franskejede Maraissa, er en af de største tomatproducenter på det europæiske marked. Firmaet har dyrket tomater i Dakhla i det besatte Vestsahara siden 2006 – et område hvor landbrugsproduktionen er femdoblet i de seneste ti år.

Næsten alle de ansatte er marokkanske bosættere, der ifølge WSRW bliver brugt som led i en marokkansk bosættelsestrategi der er sammenlignelig med den brugt i Palæstina.

Og salg af ressourcer fra besatte lande, som Vestsahara, er ulovligt ifølge international lov, såfremt lokalbefolkningen ikke accepterer og drager fordel fra dette salg – noget som Vestsaharas befolkning efter eget udsagn på ingen måde gør.

Tværtimod har en stor del af Vestsaharas oprindelige befolkning forsøgt at overleve i flygtningelejre i en ørken i nabolandet Algeriet siden Vestsahara blev invaderet i 1975. Det amerikanske analyseinstitut, Freedom House, konkluderer i sin seneste årsrapport, at ”selvom området besidder omfattende naturressourcer, er den lokale befolkning stadigvæk forarmet”. Og der er desuden ”beviser på tortur og alvorlig mishandling” af Vestsaharas befolkning, begået af den marokkanske besættelsesmagt, ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch.

Vestsahara er medlem af den Afrikanske Union, er blevet anerkendt som en selvstændig stat af over 80 lande – indtil videre dog ikke af et EU-land. Den svenske riksdag besluttede dog i december at anerkende Vestsaharas eksilregering snarligst muligt.

Læs også Anerkend Vestsahara nuNetavisen 9. januar 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne