Nyt Bankkrak afslører inkompetent tilsyn

Det danske tilsyn med finansverdenen har endnu ikke reddet en eneste almindelig småsparer fra at tabe penge, og heller ikke ført til anholdelse af kriminelle spekulanter taget på fersk gerning. Tilsynet kommer altid efter røveriet er gennemført.

Fredag kom det frem, at Tønder Bank går konkurs og Sydbank har overtaget alle bankens 18.000 kunder, en balance på omkring 2,3 milliarder kr. samt 74 ansatte og en stribe filialer.

Konkursen betyder at aktionærerne har tabt ca. 200 mio. kr., og at de privatkunder, der en måned inden krakket tegnede ansvarlige lån for 30 mio. kr., står til at miste deres penge.

Sydbank oplyste fredag aften, at den overtager forpligtelserne for samtlige af Tønder Banks ansatte.

“Vi valgte at lave en orientering til medarbejderne her i dag, fordi de alle gik hjem i går i god tro”, siger administrerende direktør for Sydbank, Karen Frøsig til Ritzau.
“Men i løbet af aftenen finder de ud af, at den er helt galt – og i dag ved de ikke, om de er købt eller solgt”, tilføjer hun.

Det kan næppe undgås, at der sker fyringer. Sydbank har bebudet, at Tønder Banks filialer i Toftlund og Løgumkloster vil blive opretholdt, mens filialerne i Tønder, Vojens, Tinglev, Skærbæk, Rødekro, Vejen, Aalborg og København vil blive slået sammen med Sydbanks filialer.

Tønder Bank konkursen kommer efter et mærkværdigt forløb der til forveksling ligner en stribe andre krak i sektoren de seneste fire år.

I begyndelsen af året blev der forhandlet om en fusion med en unavngiven bank, disse forhandlinger brød sammen pga. uenighed om prisen.

I august begyndte banken at sælge såkaldte kapitalbeviser til sine kunder, og nåede at få 30 millioner kroner ind. 1. oktober dukkede banktilsynet op for første gang i fem år, og det stod hurtigt klart at banken havde et dobbelt bogholderi et fiktivt til myndighederne og et til direktionen.

Alligevel gik der altså en måned med undersøgelser og et nyt mislykket forsøg på at sælge banken førend tilsynet gjorde regnskabet op: Tønder Bank skulle nedskrive yderligere 319 mio. kr. på sine lån til såkaldt ”risikable kunder” og dermed forsvandt Tønder Banks egenkapital, og banken måtte erklære sig konkurs. Konkurrenten Sydbank fik lov til at få resterne.

Aktionærer og ejere af kapitalbeviser trak nitten, og de kan så trøste sig med at tab på spekulation kan trækkes fra i skat.

Kø ved håndvasken

“Den oplevelse vi har haft i dag ændrer ikke på vores samlede billede af banksektoren. Vi mener, at det var en forholdsvis exceptionel case, hvor man systematisk havde vurderet værdien af sit udlån alt for højt”, siger Ulrik Nødgaard fra Finanstilsynet.

“Finansrådet tager Finanstilsynets redegørelse om Tønder Bank til efterretning. Vi er i den forbindelse overrasket over, at denne situation overhovedet kunne opstå.
Det synes at være et uskønt forløb, og giver umiddelbart indtryk af et alvorligt ledelsessvigt. Det kan også undre, at ekstern revisor de seneste tre år har givet påtegninger uden forbehold og supplerende oplysninger.

Set i lyset af hvad vi ved i dag, synes det også kritisabelt, at Tønder Bank i september solgte hybrid kernekapital for 30 mio. kr. til 460 kunder, skriver Finansrådets direktør Jørgen A. Horwitz søndag i en kommentar til Tønder Banks krak”.

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen er tilfreds med, at Sydbank overtager Tønder Bank. Hun kalder det beklageligt, at Tønder Bank har tabt egenkapitalen.

“Når det er sagt, er det godt, at der hurtigt er fundet en privat løsning som blandt andet sikrer, at ingen simple kreditorer lider tab”, siger hun.

Tvivl om sundheden i dansk finansverden

Efter røgen har lagt sig er der også kritiske røster, der peger på at tilsynet har fejlet deres opgave i en grad så der nu med rette kan sås tvivl om sundheden af de danske banker.

Denne sag har vist at en bank kan klare sig igennem med pyntede regnskaber i årevis uden at den almindelige revision følges op med et besøg og et kassetjek. Hvis det kan lade sig gøre et sted så er det også muligt i alle andre banker der ikke har haft besøg i årevis.

En gennemgang Jyllandsposten har lavet efter krakket viser at 30 banker ikke har haft besøg af Finanstilsynet i over to år.

“Jeg synes, det er lidt bekymrende, at et tilsynsbesøg i tilsyneladende robuste Tønder Bank nærmest natten over kan lukke banken. Man må spørge sig selv, hvor sunde alle de andre banker er, som ikke har haft besøg af tilsynet de sidste 2-3 år”, siger Per Grønborg, der er aktieanalytiker i Danske Markets.

Jørn Astrup Hansen, der har deltaget i oprydningen efter flere krakkede banker, konstaterer, at langt hovedparten af de banker, der er krakket, er gået ned med en blank påtegning fra revisoren.

“Tilfældet Tønder Bank illustrerer vel endnu en gang, at kreditvurdering ikke er en spidskompetence blandt revisorer”.

Tilfældet Tønder Bank, afslører at hemmelighedskræmmeriet i den hellige private finanssektor er til for at dække over en bundløs råddenskab, og hverken den ene eller den anden SF minister kan ændre dette grundlæggende problem.

Netavisen 5. november 2012

Læs også

Den værste krise i 80 år

Bagmandspolitiet frikender for svindel


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne