Illegalt EU-rovfiskeri ved Afrika er en milliardforretning

En ny rapport fra den engelske miljøorganisation, Environmental Justice Foundation, dokumentere, at europæiske industrifiskefartøjer står bag massivt illegalt fiskeri langs Vestafrikas kyst, bl.a. med overfiskning og udsultning af det lokale fiskeri til følge.

Environmental Justice Foundationa (EJF) undersøgelser viser, at mange industrielle fiskefartøjer er ude af kontrol. Der fiskes uden hensyn til internationale aftaler om reguleringer og kvoter, der fiskes illegalt uden licens eller tilladelser, der fiskes uden at rapporterer om fangsternes mængder og sammensætning, og hvor de blev fanget og med hvilket grej.

Rapporten dokumenter bl.a. om industrifiskere, der fisker illegalt langt inde bag sømilegrænserne, angriber de lokale fiskere, og nægter at betale bøder. De dækker deres kendingsmærke, bruger forbudt fiskeudstyr, omlader fisk ulovligt på havet, nægter at stoppe for fiskeripatruljer, bestikker politifolk, flygter til nabolandene for at undgå sanktioner, og begår krænkelser af arbejdskraften.

Det anslås, af næsten 37 procent af alle fangster langs Vestafrikas kyst bliver fortaget illegalt ureguleret og urapporteret (iuu), og det økonomiske tab for Afrika skal opgøres i milliarder af kr. Det medvirker direktetil fødevareusikkerhed ved at stjæle maden ud af munden på Afrika og sende den til EU.

Det kan alt sammen lade sig gøre, fordi myndighederne stort set aldrig kontrollerer europæiske industrifiskere. Skulle nogle blive taget på fersk gerning, er det næsten umuligt at finde frem til ejerne p.g.a. omfattende og helt lovlig brug af bekvemmelighedsflag, hvor et fiskerfartøj køber et flag fra en stat, der mangler evnen eller viljen til at overvåge skibenes aktiviteter.

Rapporten viser, hvordan sælgere af bekvemmelighedsflag aktivt hjælper skrupelløse fiskere til “flag hop” mellem FOC registre.

EU’s regler fra 2010 om, at fisk skal følges af en såkaldt fangstattest, godkendt af fartøjets flagstat, har på ingen måde løst problemet, men blot tilføjet et ekstra lag af svindel.


Se mere

Rapporten i pdf (engelsk) her

Study: EU-accredited ships plundering African fish

Netavisen 14. oktober 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne