Genvalg af Hugo Chavez: Et betydeligt nederlag for USA

Netavisen


Chavez under den gigantiske valgmanifestation i Caracas den 4. oktober

Der er brugt milliarder af dollars fra amerikansk side for at vælte Hugo Chavez og indsætte Wall Streets modkandidat Capriles (Henrique Capriles Radonski) som Venezuelas præsident. En global propagandakampagne op til valget fremstillede Chavez som en syg mand på vej ud, som havde mistet både popularitet og legitimitet.

Capriles’ parti Primero Justicia (‘Retfærdighed først’) har i næsten et årti været støttet af det amerikanske udenrigsministerium – og det skal bruges til at sikre USA kontrollen med det strategisk vigtige latinamerikanske land og sende de folkelige venstrebevægelser  i Latinamerika i mo0dsat retning. Capriles er en svoren tilhænger af neoliberalismen.

Hugo Chavez’ valgsejr var derfor et nederlag for amerikansk imperialisme. Chavez fik henved 7½ million stemmer (54.4 pct) , mens Capriles fik omkring 6.150.000 (45 pct). Valgdeltagelsen var rekordhøj: 80.94 pct.

Den 4. oktober gennemførtes den største manifestation i Caracas nogensinde med mere end tre millioner deltagere for Chavez.


Chavez’ popularitet blev synliggjort af mere end 3 millioner i hovedstaden Caracas

Denne valogsejr betyder imidlertid ikke, at Venezuela ikke længere er under trussel om imperialistisk intervention. Amerikansk- støttede kupforsøg, undergravende virksomhed, økonom isk og politisk pression er kun nogle af imperialismens virkemidler.

Det betyder heller ikke, at Venezuela reelt bevæger sig i retning af socialisme.

Chavez ‘ sociale forbedringer for den fattige befolkning og hans ’20. århundredes socialisme’ er baseret på den særligt gunstige stilling, landet har i kraft af sine olierigdomme, og er ikke en revolution for at opbygge et nyt samfund med arbejderklassen i spidsen. Det tågede projekt står simpelthen i stampe.

Men Hugo Chavez har været og kan fortsat være en stærk hindring for øget amerikansk dominans i Latinamerika.

Se også

Hugo Chavez og ’Det 21. århundredes socialisme’

Af Henning Paaske Jensen, KP 3, 2007

Netavisen 9. oktober 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne