Præsidentvalg: Fransk venstrefløj styrket

Den franske venstrefløj i Front de Gauche (’Venstrefronten’) blev styrket ved første runde i det franske præsidentvalg. Og den blev et markant tilbageslag for den stærkt upopulære Sarkozy.


Jean-Luc Melenchon under valgkampen hos CGT i Massy Foto: La Forge

”Første runde i præsidentvalget blev først og fremmest en fiasko for Sarkozxy og hans parti, der havde som mål være førende efter den. Det samlede antal stemmer for højre (Sarkozy, Bayrou, Dupont-Aignan) er gået markant tilbage siden 2007”, skriver det franske kommunistiske parti PCOF i en pressemeddelelse: “Afvisningen af Sarkozy, hans politik, hans arrogance … er påfaldende.”

Stemmerne på de fremmeste kandidater fordelte sig som følger:
François Hollande (Socialistpartiet)  28,6 procent, Nicolas Sarkozy (Gaullisterne) : 27,1 procent, Marine Le Pen (Front National) 18,0 procent, Jean-Luc Melenchon  (Front de Gauche)  11,1 procent og François Bayrou  ((UMF ) 9,1 procent.

Dermed er Hollande og Sarkozy videre til anden valgrunde den 6. maj.

Hollande er presset fra en voksende tilslutning til Venstrefronten, som PCOF er medlem af. Med Melenchon  som spidskandidat har oplevet en stærk fornyelse og revitalisering. Med stadig større massemøder på gaderne satte Venstrefronten et markant aftryk på valgkampen og fremførte árbejderbevægelsens krav.

Det har bl.a. betydet  en stadig mere udtalt kritik af EU’s nedskæringspolitik fra Hollands side. Han har krævet genforhandling af finanspagten.

EU-modstanderen Melenchon konfronterede også Marine Le Pen, der fik det bedste resultat for sit parti nogensinde. Det skyldes ikke mindst Sarkozxys alliancepolitik og bejlen til Le Pen, som ifølge PCOF har styrket dette ekstreme højreparti, som søger at anlægge en pæn maske. Melanchon afslørede Le Pens sociale demagogi og samtidig hendes falske EU-kritik.

I anden runde opfordrer Melanchon sine tilhængere til at stemme på Hollande.

PCOF konstaterer:
“Denne kraft må fortsætte med at slå rødder og vokse I folkelige kredse, vinde ungdommen for sig, lede stadig flere fagligt aktive og aktivister, der kæmper for kvindernes rettigheder, imod politistaten og kriminalisering af den politiske protest, såvel som dem der bekæmper destruktiv miljøpolitik og  krigspolitikken og arbejder for at udvikle solidaritet mellem folkene.

Det er meningen med det forpligtende løfte, som blev aflagt på det sidste store mode for Venstrefronten om at ‘fortsætte sammen’, at udvikle venstrefronten til en folkefront. “

Udtalelse fra PCOF

Battre Sarkozy, enraciner le Front de gauche

PCOF: Reportager, fotos og videoer fra ‘Venstrefrontens’ og PCOFs valgkamp

Netavisen 26. april 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne