G4S = God 4 Sinners

Kommunistisk Politik 9, 2012

Verdens største sikkerhedsvirksomhed er G4S, dansk-britisk ejet med hovedsæde i London. Mange steder i verden protesteres mod selskabet, som får stadig mere blod på hænderne. Også i Danmark.

G4S overtog i 2008 Armourgroup, et selskab der bl.a. siden maj 2003 har profiteret på at levere private vagtværn til Irak.

Danny Fitzsimons, ansat i Armourgroup, blev sidste år, som den første kontraktansatte, anklaget ved irakisk ret og idømt 20 års fængsel for mord. Armourgroup  har også leveret heftigt stof til skandaler om misligholdelse af bevogtningsopgaver og druk og hor i Afghanistan.

G4S leverer sikkerhed til bosættelser, checkpoints, fængsler i Israel og på Vestbredden

de sikrer med bevæbnede vagter at de folkeretsstridige bosættelser er sikre for bosætterne og de sikrer banker og supermarkeder i bosættelserne. I Juli 2010 overtog G4S således et israelsk privat sikkerhedsfirma, Aminut Moked Artzi, der står for sikkerheden i industrizonen Barkan i bosættelsen Ariel

de sikrer at palæstinenserne bliver grundigt overvåget og kontrolleret ved vejspærringer og checkpoints ved apartheidmuren og

de sikrer levering af udrustning og overvågningssystemer til politistationer og fængsler, herunder til 5 fængsler i Israel og Ofer-fængslet på Vestbredden, hvor politiske fanger mishandles og tortureres.

Ifølge IPA (International Police Organization) holder Ketziot fængslet 2.200 palæstinensiske ‘sikkerhedsfanger’, altså politiske fanger, hvoraf en del er ‘administrativt fængslede’, dvs. personer fængslet uden rettergang. I januar 2011 var der mindst 164 børn i disse fængsler.

Ifølge organisationen Defence for Children International bliver børn i israelske fængsler ofte afhørt uden advokat eller familiemedlem til stede, og børnene bliver ofte truet eller fysisk tvunget til at tilstå eller underskrive dokumenter, de ikke forstår.

En hån mod retslige tilstande og mod palæstinenserne

I 2010 afslørede Berlingske Tidende G4S’s aktiviteter. G4S erklærede så i februar 2011 at de nu ville ”foretage et etisk tjek af sine aktiviteter på Vestbredden”.
I marts måned 2011 meddelte G4S, at firmaet ville stoppe flere aktiviteter i de ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden og trække sig fra checkpoints ved apartheidmuren.

Men de er der endnu. I oktober 2011 siger G4S at ” firmaet ser sig tvunget til at opretholde gældende kontrakter”, så det vil først ske mellem 2012 og 2015. De kontrakter G4S vil ud af i løbet af de kommende år gælder “servicering af sikkerhedsudstyr i et fængsel, i en politistation og ved grænse-checkpoints,” skrev G4S til DanWatch.

Det etiske tjek er kun blevet brugt som et skalkeskjul for at trække sagen i langdrag og lovningen for de kommende år dækker kun en lille del af deres engagementer. Kun ét fængsel trækker de sig fra og som bl.a. H&M og Ikea og andre forholder de sig slet ikke til at bosættelserne strider mod international lov.

G4S scorer profitten

Rigtig mange velfærds-servicer i UK overtaget af G4S. Asyl-kontrakten alene er på 1,5 mia. kr. En kontrakt de var så sikker på, at den blev meldt ud på den danske børs 3 dage FØR den blev underskrevet i marts. Samlet er G4S’s kontrakter i Storbritanien på 7 mia. kr. Og de er sponsor for og storleverandør til OL i London til sommer.

Modstand mod G4S breder sig på mange måder

Berlingeren skrev i oktober 2010 om G4S’s aktiviteter og 28 medlemmer af Europaparlamentet skrev en protest mod EU’s kontrakt med G4S. Nu har Europaparlamentet opsagt sin kontrakt.

Busness.dk skrev den 18.4.: Den dansk-britiske sikkerhedsgigant får nu endnu et vink med en vognstang om, hvad deres investorer synes om virksomhedens etiske profil. Europa-Parlamentet opsiger nemlig sin mangeårige kontrakt med G4S som en konsekvens af virksomhedens arbejde på den besatte Vestbred. Millionkontrakten på et tocifret euro-millionbeløb går i stedet til ærkefjenden Securitas.

I Göteborg har G4S overtaget trafikkontrollen i januar, men Isolera Israel, Vänsterpartiet og Judar för israelisk-palestinsk Fred arbejder sammen for at udbrede modstand mod aftalen.

Skal Malmö kommune samarbejde med forbrydere? I Malmö er der startet en kampagne imod at G4S fornyer aftalen om bevogtning af skoler, børnehaver, institutioner og andre offentlige steder. Kontrakten skal fornyes 31. august. Intet kommunalt samarbejde og ingen skattekroner til virksomheder, der er indblandet i forbryderisk virksomhed.

I Yorkshire, UK er en kampagne i gang mod G4S’s overtagelse af ”asylsøger-markedet”. En asylsøger siger det klart: Jeg vil ikke have en fangevogter som udlejer.

I Danmark arbejder et græsrodsinitiativ med at igangsætte en G4S-kampagne. Den har nu lanceret en facebookside:
Boykot G4S

Netavisen 14. maj 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater