Dansk vækstindustri: Våbeneksport

Danmark har længe været kendt som våbentransportland. Foretagsomme redere har forsynet alverdens diktatorer med våben. Nu vil Danmark gå Sverige i bedene som våbeneksportør. Her har en hemmelig aftale om at bygge missilanlæg i Saudiarabien netop kostet forsvarsministeren hans post.

I Sverige ruller en omfattende skandale, efter Sveriges Radios nyhedsprogram Ekot har afsløret, at den svenske regering i 2007 indgik en hemmelig aftale om at bygge en avanceret våbenfabrik med Mellemøstens mest reaktionære stat ved siden af Israel: Saudiarabien.

Den saudiarabiske konge: Slagter af sit eget folk og af Bahrains folk – Storkunde hos svensk våbenindsurti – og potentielt i dansk

Det fundamentalistiske Saudiarabien og dynastiet Saud er ikke bare Vestens trofaste allierede, men har også i den egenskab fået lov til at udvikle sig som en regional militær stormagt. Det er ikke bare som støttepunkt for amerikanske krige i Mellemøsten, eller som slagter af den demokratiske opstand i nabolandet Bahrain, at Saudiarabien spiller en rolle. Det planlægger krige og er involveret i regimeskifter i en stribe nabolande,  her iblandt Syrien og Iran. Saudiarabien spillede en meget aktiv rolle i forbindelse med invasionen i Libyen.

Al magt i landet tilhører og udgår fra kongehuset, med en enevældig konge, som samtidig er premierminister og statsoverhoved i spidsen for en privilegeret klan på godt 10.000 prinser. 

Med en oljeindtægt på 15 milliarder dollars om dagen, som denne klan råder over, er der rigeligt til udviklingen af et avanceret militær, til våben- og anden støtte til fundamentalistiske islamiske ’oprøre’ i andre lande – og til bestikkelse og køb af politisk indflydelse overalt. Protester mod regimet er blevet slået ned med hård hånd.

For ikke så længe siden blev en kvindelige studerende dræbt og 53 andre studenter såret af sikkerhedstyrker i universitetesbyen Abha i den sydlige del af landet.

Missilfabrik

Aftalen mellem Sverige og Saudiarabien indebar, at det svenske militære forskningsinstitut FOI skulle projektere Saudiarabiens mod at saudierne købte radarsystemet Erieye fra Saab og Ericsson.

For at skjule den svenske stats andel i missilfabrik projektet, som påbegyndtes i 2008, blev der lavet et privat firma med en ledende medarbejder fra FOI i spidsen, som skulle stå for projekteringen. radarsystemet Erieye fra Saab og Ericsson. Aftalen strider både mod svensk lov og statens erklærede politik og mod EU’s regler på området.

Fra 2010 har Grontmij, Europas tredjestørste rådgivende ingeniørvirksomhed med tæt på 10.000 medarbejdere, stået for den svenske leverance. Knap 1200 af disse er ansat i  Danmark. Danske ingeniører kan således også være med i projektet.

Den svenske forsvarsminister Sten Tolgfors er netop trådt tilbage (29. marts 2012) . Ifølge ham selv efter eget ønske. Men hårdt ramt af den saudiske våbenskandale.

Open for business

Danske politike nærer en drøm at gå Sverige og den bugnende svenske krigseksport i bedene.

Den ’rød-grønne’ dansk regering satser på at øge den våbeneksport, som er blevet mere end tidoblet siden 11.9.2001 og i 2010 androg 2.8 milliarder kr. i eksporttilladelser.

Ikke mindst lukrative kontrakter med den amerikanske hær – som premie for at være loyal våbenbroder til USA i dets imperialistiske krige – har sparket den danske krigsindustri i gang med Terma som den absolut største aktør.

Krigsminister Nick Hækkerup (S) har netop præsenteret en ny salgsstrategi ’Open for business’,  som skal aktivere de danske ambassader i udlandet i arbejdet med at skaffe købere til danske våbenproducenter.

Danmark skal ikke længere bare bringe våben til enevoldskonger, diktatorer og imperialistiske supermagter med handelsskibe, men producere direkte til deres behov.

Netavisen 29. marts 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne