Modstandsmanden Per Mortensen er død

Mindeord
Af Klaus Riis

Modstandsmanden Per Mortensen 2009Så kom meddelelsen om, at modstandsmanden og BOPA-sabotøren Per Mortensen døde fredag den 17. februar efter længere tids sygdom.

Per Mortensen i 2009

Per Mortensen var født i 1924. Han var i 1943 lærling på B&W’s maskinfabrik, der fremstillede ubådsmotorer og skibe til den tyske ‘“Værnemagt’, da han blev tilknyttet BOPA, den nok vigtigste af de danske sabotørgrupper.

I de følgende år deltog han i nogle af BOPA’s størte sabotageaktioner, blandt andet den væbnede aktion mod radiofabrikken Always i maj 1945. Denne aktion fortalte han om i kortfilmen ’Bomben i Boyesgade’ fra 2011.

Efter besættelsen blev han uddannet som officer, senere som ingeniør og var lærer på Teknikum. Men krigen slap ham aldrig, og med ‘Sabotørerne’, som udkom på Tiderne Skifter i 1978, indledte han en ret så omfattende skribentvirksomhed med en stribe velskrevne ’bøger om soldater og sabotører’, som han kaldte det.

På DKP/MLs Nexø Forlag, der bl.a.. publicerede arbejderpoesi, erindringer fra modstands- og klassekampen i Danmark og revolutionær musik med f.eks. Savage Rose, udgav han i begyndelsen af 90’erne ’Sprængstof’, ’Himmelfartskommando’ og ’Ung – dengang der var krig’.

Senere udsendte han endnu en række titler, fortrinsvis på eget forlag.

Se ‘Bøger om soldater og sabotører’

I en periode var Per Mortensen næstformand for Aktive Modstandsfolk, en post, der på andre tidspunkter beklædtes af legender som BOPA’s navnkundige Spræng-Schmidt, og Leif Larsen, søn af BOPAs stifter Eigil Larsen.

Han var til det sidste aktiv i at sprede viden om besættelsen og modstandskampen, ikke mindst rettet til nye generationer, og med brug af nye medier som lydbøger og videoer på forlaget Bopafilm.

I 2010 indledte han et samarbejde med mediesyndikatet Monsun og blev fast blogger på Modkraft, hvor han udfoldede sig efter formlen ’Rød blok og Enhedslisten er håbet. Valget kan blive starten på en ny tid’. Støtten til Enhedslisten fik paradoksalt nok den gamle soldat og krigsmodstander til at betegne Enhedslistens ja til en ny krig mod Libyen som ’af flere grunde meget fornuftigt’.

Forfatterskabet var selvfølgelig inspireret af hans egne oplevelser i et besat land. Og ikke mindst hans bøger vil blive stående som et vigtigt bidrag til viden om og forståelse af modstandskampen.

Netavisen 21. februar 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater