Ib Spang Olsen: Livsvarme, fantasi, kærlighed

Mindeord
Klaus Riis
Kommunistisk Politik 2, 2012


Ib Spang Olsen (1921-2012)
på 90 års-dagen 11. juni 2011
Foto: Tine Spang Olsen/Kommunistisk Politik

En legendarisk kunstner og et dansk klenodie – tegneren og forfatteren Ib Spang Olsen -  døde den 15. januar 90 år gammel efter kort tids sygdom.

Dermed er en kunstnerbane afsluttet, som har sat sig dybe spor i den nationale bevidsthed og i mange generationer

For nogle år siden konstaterede Kommunistisk Politik i anledning af udgivelsen af en bibliografi over hans bøger:

” For flere generationer af danskere er fascinationen ved Ib Spang Olsen startet i børneværelset – og har aldrig siden sluppet sit tag. Få kunstnere er som han blevet allemands/allekvindes eje – ikke mindst gennem bøgerne, som den flittige tegner har illustreret hundredvis af, mens han har leveret omslag til endnu flere. …

Livsvarme, fantasi, kærligheden til børn og andre af arten Homo, sans for historien, dens dramatik, kraft og betydning gennemsyrer arbejderne fra først til sidst.”
(1001 bøger – eller sådan cirka)

Ib Spang Olsen ikke bare illustrerede bøger. Han skrev dem også. Fra børnebøger til de fine selvbiografier, der i ord giver billeder af hans liv fra barndommen på Østerbro til en rig kunstnertilværelse. I en halv snes år i 50erne og frem var han lærer på Bernadotteskolen.

Og som kunstner var han ikke alene tegner, men også keramiker og skulptør, med mere.

Ib Spang Olsen: Forår på NørrebroHans ’kærlighed til børn og andre af arten Homo’ var en del af hans humanistiske livssyn, som var præget af modstandskampens antifascistiske ideer.   Hans kongeniale tegninger til Halfdan Rasmussens populære vers hamrede dem for alvor fast og skubbede kraftigt til en progressiv ændring af synet på barndommen og på opdragelse.

Men også hans tegninger af babyer og småbørn og deres mødre, ofte i bar figur, banede vej for et friere livssyn.

Ib Spang Olsen:
Forår på Nørrebro

Og igennem hele livet støttede han en progressiv politik og tegnede snesevis af plakater f.eks. i kampen mod dansk medlemskab af EU, kvindekampen og meget andet.

Som tegner var han poetisk og  præcis med et skarpt blik for detaljens betydning. Og de efterlod ingen tvivl: Ib Spang Olsen var folkets kunstner.  Derfor var han elsket.

Han efterlader konen Nulle Øigaard, den ældste søn Tune, datteren Tine samt sønnerne  Lasse og Martin.

Bisættelsen finder sted mandag den 23. januar kl. 13 fra Lyngby Parkkirkegårds Kapel, Gyrithe Lemches Vej 9, 28, 2800 Kgs. Lyngby.

Netavisen 16. januar 2012


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater