Lockouter og storstrejker i USA: Arbejdskampe tilspidses

En CSC-lignende konflikt udspiller sig i Minnesota, hvor et Nej til en overenskomst har udløst en lockout mod 1300 medarbejdere hos American Crystal Sugar Co. Samtidig støtter PROSA 45.000 strejkende telearbejdere hos Verizon

Kommunistisk Politik 16, 2011
Udvidet netudgave

Verizon On Strike45.000 amerikanske telearbejdere hos telegiganten Verizon har 7. august nedlagt arbejdet i protest mod Verizons krav om forringelser af overenskomsterne med Communication Workers of America (CWA) og International Brotherhood of Electrical Workers (IBEW).

Baggrunden for strejken er, at Verizon kræver, at de ansatte selv skal betale sundhedsforsikringer, afskaffelse af de traditionelle pensioner, højest fem sygedage pr. år og lettere adgang til afskedigelser uden kompensation. Forringelserne begrundes med tilsvarende forringelser af overenskomsterne i luftfarten, bilbranchen og for kommunalarbejdere samt den dalende efterspørgsel efter faste telefonlinjer.

PROSAs hovedbestyrelse støtter de strejkende telearbejdere i Verizon, USA, med et symbolsk beløb på 1000 dollars.

Se hele PROSAs støtteudtalelse
PROSA støtter de strejkende i Verizon

Solidaritetsside hos UNI (eng)

Video: Whatever it takes

Loockout hos American Crystal Sugar Co.

Protest mod lockout American Crystal 19. august 2011Efter 30 år uden arbejdskampe lockoutede American Crystal Sugar Co. 1300 medarbejdere fra 1. august. Om lørdagen stemte arbejderne NEJ til virksomhedens aftaleforslag med et overvældende flertal. 96% af arbejderne stemte nej.

Tilbuddet var endeligt og der er ikke aftalt nye forhandlinger. Lockouten er hér, som den var på CSC, et usædvanligt skridt i arbejdskampe og som det fremgår af de følgende klip om konflikten, er der mange andre lighedspunkter, hvad angår ledelsens opførsel.

What do WE Want???? FAIR CONTRACT!!!!
When do WE want it???? NOW!!!!

13%’s lønstigning og 2.000$ i bonus kunne ikke opveje stigningen i sygesikringsbetaling og nye trusler mod jobsikkerheden, herunder outsourcing og lettere adgang til at erstatte organiserede med uorganiserede.

”Vi har hele tiden bedt om en kontrakt, der ikke truer vores job” siger fagforeningen. Men aftalen betød også udskiftning af senior- med meritordninger og en overflytning til sygesikringen for ikke-fagforeningsmedlemmer, hvilket betyder mere end en fordobling af egenbetalingen ved sygdom.

Crystals formuleringer om at der ikke vil blive udliciteret hvis det resulterer i fyringer af fagforeningsmedlemmer, har ikke overbevist nogen.

Tony St. Michel, der har arbejdet 35 år på fabrikken siger ”det piner mig at vi har stået skulder ved skulder med dem for at få gennemført hvad der er bedst for landmænd og sukkerroe arbejdere og de så gør det her”.

Kl. 7:50 en regnfuld mandag trillede 3 store hvide Ford vans fyldt med ”erstatningsarbejdere” gennem porten til Moorhead-fabrikken, fulgt af kolde blikke og kommentarer fra blokadevagterne. Det samme skete på de andre Crystals fabrikker. De var hyret dem via et firma specialiseret i strejkebrydere. Men også fagforeningsmedlemmer ankom – for at blive bortvist.

Med det samme blev der etableret en informational picket, dvs. en blokade, der skal informere om, hvad der sker. På lockoutens 14. dag fortsætter de og modtager stor støtte fra de lokale. Og 3. august annoncerede Teamsters, transportfagforeningen at de stopper al transport til Crystal.

”Jeg har arbejdet her i 34 år uden at se en melasse-tanker vælte, men 7 dage inde i konflikten er det sket, en 75.000$ bil ligger på siden” siger Lee Christensen.

En af aktionærerne udtalte på et TV-show for et par dage siden, at han finder det horribelt, hvad der foregår og ikke kan tro at roedyrkerne kan gøre dette mod deres arbejdere. Men også at alle roedyrkere havde fået et brev fra Crystal, hvor de bliver bedt om ikke at komme med nogen offentlige udtalelser om situationen.
Det ser ikke ud til at konflikten ender foreløbig. Herfra sendes en solidarisk hilsen til de kæmpende arbejderne på American Crystal Sugar Co.

Fakta om American Crystal

Cooperationen American Crystal Sugar Co. er ejet af landmænd – 2.800 aktionærer fra 875 landbrug og er den største roesukker producent i landet. 38% af roesukker-produktionen og 15% af al sukkerproduktion. Den består af 7 fabrikker i Minnesota, North Dakota og Iowa, herunder en af de største virksomheder i Minnesota NV.

American Crystal Sugar Co. betalte sidste år henved ½ milliard $ til aktionærerne. I år forventes udbetalt 750 millioner eller mere.
Sukkerpriserne er stigende, i andet kvartal var priserne 15% over sidste år og 35% over 2009, men firmaet siger de skal være forberedt på pludselige prisfald.

Se også Fagforeningen for bageri-, konfekture-, tobaks- og møllerindustri om konflikten:
http://www.bctgm.org/ACS_Lockout.html

Video:
http://www.youtube.com/watch?v=AWubJVD-VOM&feature=player_embedded#at=77

Lock-out sang:
http://www.youtube.com/watch?v​=6nK7mslKn2Y

Netavisen 24. august 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne