Rejsebrev fra det revolutionære Tunesien

Til den første legale kongres hos PCOT (1)

En delegation fra APK har deltaget på Arbejdernes Kommunistiske Parti PCOTs første legale kongres og sender her en beretning fra åbningen

Hverdagen er vendt tilbage til hovedstaden Tunis. Men et halvt år efter opstanden, der fordrev diktatoren Ben Ali, Helle Thorning Schmidts partifælle i Socialistisk Internationale, er den tunesiske revolutions skæbne endnu ikke afgjort.

Ben Ali og hans klike, der i mere end 20 år udplyndrede Tunesien, mens de undertrykte, torterede og fængslede al virkelig politisk opposition, er væk; pladser og gader han havde opkaldte efter sig har fået navne efter 14. januar-revolutionen og dens helte og martyrer, men magthaverne tilhører stadig den gamle garde.

Selvom Ben Alis efterfølgere også blev tvunget væk af stædige masseprotester, er der endnu ikke sket et afgørende magtskifte. Den nuværende leder af overgangsregeringen er netop en mand fra eliten siden uafhængigheden, tidligere indenrigsminister. Han var med til at opbygge den forhadte sikkerhedstjeneste, der i årtier holdt tuneserne i en situation, hvor ingen vovede at protestere mod overgreb og kun ganske  få vovede at hjælpe en nabo eller arbejdskammerat, der blev politisk forfulgt.

Forbindelserne mellem menneskene i samfundet forkvakledes. Den tunesiske befolkning blev som i andre diktaturer holdt apolitisk.


Banner for PCOTs kongres på hovedstrøget i Tunis

I dag spadserer tunesere og turister adstadigt i sommervarmen på den store boulevard i centrum af Tunis med alle bankerne og de internationale hoteller. I januar fyldte hundredtusinder af tuneserne denne boulevard i protest. De løb storm på det forhadte indenrigsministerium, symbolet på regimets brutale undertrykkelse.

Også cafélivet er vendt tilbage til boulevarden, der fører forbi statuen af filosoffen Ibn Khaldoun og hen til den gamle byport, indgangen til medinaen og den myldrende basar. Hele dette strøg blev bygget af kolonimagterne, de store bygninger er franske og italienske.


Pigtrådsafspærringer på hovedstrøget

Foran indenrigsministeriet er der igen fyldt med soldater, politi og store pigtrådsafspærringer. Også ambassader og en synagoge er stærkt bevogtede. Den nuværende præsident snakker i medierne om truslen om terror fra ekstremister fra både højre og venstre – med sidstnævnte menes fagforeninger, venstreorienterede og ikke mindst PCOT – Arbejdernes Kommunistiske Parti.

PCOTs partihovedkvarter i Tunis
PCOTs partihovedkvarter i Tunis

Men synlige forskelle fra Ben Alis tid er der nu. En mangfoldighed af politiske budskaber præger nu bybilledet. Og på pladsen op til Indenrigsministeriet og langs hele boulevarden hænger der store bannere for PCOTs første legale partikongres. Partiet blev stiftet  i 1986,  har været forbudt i alle årene og konstant og brutalt forfulgt.

Ikke så langt væk ligger dets nyindrettede partihus, hvor snesevis af aktivister er i færd med at forberede den historiske begivenhed, der finder sted i dagene 22.-25. juli, og som vil give genlyd ikke bare i Tunesien, men i hele den arabiske verden og langt udover den.

– Der er mange, der siger, at revolutionen ikke har ændret noget,
siger Yussif, vores partikammerat og guide for den danske delegation fra APK til kongressen.
– Og det er sandt: arbejdsløsheden og fattigdommen er der endnu. Revolutionen er ikke ført igennem, langt fra alle dens mål er nået. Men jeg ser forandringen på menneskene selv, i deres øjne, på deres holdning. De kan sige hvad de vil, de har kastet frygten af sig. Derfra kan vi gå videre.

Mere end 30 marxistisk-leninistiske og revolutionære partier er med på kongressen, der er en kraftanstrengelse for et parti, der netop er trådt ud af illegaliteten, og hvor medlemmerne ikke kender hin anden, eller kun i mindre grupper. Ved siden af selve kongressen afholdes under dens forløb en hel stribe kulturelle arrangementer – teaterstykker, koncerter – og politiske seminarer.

Åbningen af PCOTs første legale kongres foregik i denne håndboldarena
Håndboldarenaen hvor åbningen af kongressen fandt sted

Åbningen af kongressen den 22. juli foregår i på et stort afdækket håndboldstadion og er ligesom afslutningen fire dage senere en offentlig manifestation.

Længe før starten kl. 17 begynder den at fyldes med folk og taktfaste råbekor og vejende bannere. Den kommunistiske ungdom, som var en fremtrædende del af januar-revolutionen, og hvor mange fængsledes og tortureredes, kan både høres og ses.

Der indledes med en koncert med revolutionære sange; V-tegn og knytnæver blander sig. Nogle lægger dem over kors ved siden af hinanden: Et friheds- og sejrstegn i kampen mod fascismen og den stadig ufuldendte sociale revolutions tegn. Den revolutionære entusiasme er følelig.

PCOTs kongres: Hamma Hammami hilser åbningsmødet
Hamma Hammami hilser åbningsmødet ved PCOTs kongres 22. juli 2011

Flere tusinde er samlet og larmen bliver øredøvende, da PCOT’s leder Hamma Hammami holder hovedtalen. Han er den eneste af de forbudte partiers ledere, der ikke gik i eksil, men insisterede på at blive i Tunesien, hvor han sad fængslet i flere år og oplevede utallige arrestationer og tilbageholdelser. Han og partiet var der, i de sværeste perioder, og hele det tunesiske folk er klar over det.

PCOT har nægtet at indgå i spillet om magten og fastholdt kravet om at Ben Ali og hans parti og hele den gamle elite skal væk. Det er også det budskab han sender til den midlertidige regeringsleder og hele folket. I oktober skal der være valg til en grundlovgivende forsamling, som gerne skulle give Tunesien en ægte demokratisk forfatning, et nyt samfund kan bygges på.

Raul Marco fra Spaniens Kommunistiske Parti (marxister-leninister) hilser det tunesiske parti og det tunesiske folk på vegne af partierne fra Den Internationale Konference af Marxistisk-Leninistiske Partier og organisationer IKMLPO, som  også PCOT og Arbejderpartiet Kommunisterne er medlemmer af.

Og så går det slag i slag med hilsener og taler, hele tiden afbrudt af tilråb og et bifald, der bliver tordnende da repræsentanten for PFLP taler og udtrykker tak til det tunesiske folk og PCOT for at antænde revolutionens gnist i den arabiske verden.

Kongressen er gået  i gang.

Se video fra kongressen fra Al Jazeera her

Netavisen 25. juli 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater