Rige grækere fortsætter kapitalflugten


Vrede demonstranter på Syntagma-pladsen foran det græske parlament 29. juni 2011 (flickr)

En generalstrejke lammede Grækenland den 28. og 29. juni, og der var heftige protester uden for parlamentet og kampe mellem politi og demonstranter i Athen.

Anført af ‘socialisten’ Georgios Papandreou vedtog regeringen med et lille flertal den brutale nedskæringspakke, som skal betales af arbejderne og den brede befolkning, så de europæiske storbanker kan blive ved med at skovle ind på deres græske lån og statsobligationer.

Den 29. juni, på selve dagen, hvor det græske parlament vedtog diktatet fra EU og IMF om at sælge ud af de nationale værdier og gennemføre nye dramatiske nedskæringer for det store flertal, blev det samtidig bekræftet, at de rigeste grækere fortsætter med at eksportere deres formuer til udlandet.

Mens det græske parlament og de skiftende regeringer i årevis har ført en politik til gavn for netop denne klasse, unddrager de sig ansvaret og sikrer sig mod krise og ansvar.

Imens er arbejdere og fattige blevet beskyldt for at være de ansvarlige for krisen:
– Det er jo dem, der har stemt på politikerne, lyder et af anklagepunkterne.

Det er blandt andet ejendomsmæglerne i London, der melder om kapitalflugten, der ligefrem betegnes som en ‘bølge af rige grækere, der opkøber villaer til over en million pund i London kontant’.

– Det er ikke længere arabere, men grækerne, som vil købe nærmest alt, oplyser ejendomsmægler Panos Koutsoyiannakis ifølge Urban.

London betragtes af de rige grækere som det rene slaraffenland med det formål at flygte fra ansvaret i hjemlandet samt eventuelle høje skatter. Normalt har mæglerne i de velhavend eog dyre kvarterer i det centrale London kun haft sådan cirka en forespørgsel i kvartalet, men de seneste måneder har nogle af dem haft op til 15 om ugen.

Tilbage står den fattige græske befolkning, som er udset til ikke bare at betale hele regningen, men også bliver sværtet til som skurken.

Krisepakken indeholder ikke blot et voldsomt udsalg af statens værdier til i alt 50 mia. $., som sakl sælges tiul spotpriser.

Det omhandler olieselskaber, postvæsen, havne, motorveje og det statslige lotteri. I forlængelse følger en politik, der rammer den menige græker hårdt på brødet.

Den i forvejen fattige befolkning vil i endnu større grad se frem til en forøget og udsigtsløs arbejdsløshed. Pensionerne og tilbagetrækningstidspunktet er forringet og udskudt.

Parallelt hermed er rigtig mange økonomer enige om, at planen ikke vil kunne redde Grækenland fra statsbankerot. Det gælder økonomer i EU og USA, men også i hjemlandet.

Professor i økonomi ved universitetet i Athen, Yannis Varonfakis, mener, at man lige så godt kunne forære pengene til mafiaen:
– Når du sælger i et deprimeret marked, så får du ikke mange penge for det. Regeringen siger de kan hente 50 milliarder euro, de skal være glade hvis de får 15, siger han til den norske netavis DN.

Se også

– Vi skylder ingenting og vi betaler ingenting!
Interview med græsk marxist-leninist

Netavisen 30. juni 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne