Politistatsdom mod klimaaktivister

Mens der udledes CO2 som aldrig før, har to klimaaktivister fået en ubetinget fængselsdom for en fredelig aktion under klimatopmødet i København

Kommunistisk Politik 12, 2011

Politiet i aktion under klimatopmødet 16. december 20092010 satte ny rekord i udledning af CO2. Udledningen skulle angiveligt være faldet dels p.g.a. den økonomiske krise, dels p.g.a. vise statslederes rettidige klimaskridt. Men ingen af delene har virket. Tværtimod viser tallene for udledningen af CO2 med rekordstore 30,6 milliarder ton, at det går meget stærkt den gale vej.

Det mislykkede klimatopmøde i København i december 2009 resulterede i en hensigtserklæring om at holde den globale opvarmning på under 2 grader. Den hastige stigning i CO2-udledningen viser, at det er et totalt urealistisk mål med de nuværende metoder.

De nye tal indebærer i50 procent risiko for, at den globale gennemsnitstemperatur stiger med fire grader inden år 2100.
– En sådan opvarmning vil forstyrre livet og levebrødet for flere hundrede millioner mennesker over hele kloden, og det vil føre til omfattende folkevandringer og konflikter, siger professor i økonomi og klima ved London School of Economics, Nicholas Stern, til avisen The Guardian.

Under klimatopmødet i København organiserede det globale klimanetværk Climate Justice Action en protestdemonstration mod den useriøse officielle debat  under overskriften ”Reclaim Power – Push for Climate Justice”. Det skete den 16. december ved Bella Centret, hvor konferencen fandt sted, i et forsøg på at give en stemme til de folk, der bliver hårdest ramt af klimaforandringerne, men som ikke blev hørt i Bella Centret.

Man forsøgte at lave et alternativt topmøde udenfor, hvor nogle af de delegerede også ville deltage. Det ville Københavns politi ikke tillade. Under nogen omstændigheder. Det satte rekord i massearrestationer af fredelige demonstranter. Det har brug for nogle domme til at vise at brugen af brutal magt mod klimaprotesterne var ‘berettiget’.

CJA’s to kvindelige danske talsmænd Tannie Nyboe og Stine Gry Jonassen blev arresteret under protesten og sat i varetægtsfængsel henover julen. De blev anklaget for vold mod politiet og blev med en uventet hård dom idømt betinget fængsel ved byretten.

Nu har Østre Landsret skærpet dommen til fire måneders fængsel, hvoraf de to er gjort ubetinget. Tannie og Stine skal altså sættes i fængsel igen. Angiveligt for at have opfordret til vold.

Der var imidlertid ingen vold ved demonstrationen. Ingen demonstranter gik til angreb på Bella Centret, politiet eller delegerede.

– Det var en fredelig demonstration uden spark, slag eller flaskekast. Derfor er det en meget kedelig dom, siger forsvarsadvokaten Thorkild Høyer til Modkraft og spørger retorisk: – Hvorfor skal man lave en fredelig demonstration fremover, hvis man alligevel får dom for vold?

De to klimaktivister burde i stedet have en pris for at sikre, at den store demonstration foregik helt fredeligt, mener Thorkild Høyer.

Dommen mod klimaaktivisterne er simpelthen en politistatsdom. Den skal retfærdiggøre terrorlove, rockerlov og lømmelpakke, der alle er med til at undergrave retssikkerheden og kriminalisere politisk protest.

Se også

KPnet: Klimatema fra COP15

Klimakampen på KPnetTV

Netavisen 9. juni 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater