1/2 million i London mod nyliberalt nedskæringsfelttog

Fotoreportage: Kommunistisk Politik
Kommunistisk Politik 7, 2011

Der blev gennemført en gigantisk demonstration i London den 26. marts Hele UK bobler af protester og aktioner mod den konservativt-liberale regerings nyliberale nedskæringsfelttog

Omkring 500.000 deltog i masseprotesten mod den konservative koalitionsregerings brutale nedskæringer lørdag den 26. marts. Det var den største protest mod nedskæringer i årtier, og er kun  overgået af demonstrationen den 15. februar 2003 ved Irak-krigens udbrud.

Cameron-regeringens nedskæringer rammer alle sider af det offentlige liv – fra fyringer til forringede arbejdsforhold, velfærdsnedskæringer, kommunale nedskæringer og indgreb mod pensioner. Mange kommuner har simpelthen måttet beskære deres budgetter med 25 procent – og det kan mærkes i alle krige.

Det er EU’s nyliberale politik med den offentlige sektor og de offentligt ansatte i fokus som angrebsmål, der også gennemføres i UK.

Utilfredsheden og vreden er enorm. Der har siden vedtagelsen været hyppige protester, ikke mindst studenterprotester. Demonstranterne spørger bl.a., hvor pengene til bankerne var blevet af. Der sås også protester mod britisk krigsdeltagelse i Afghanistan og nu Libyen  og mod ’den ny verdensorden’.
Stemningen blandt de mange mennesker var høj, og demonstrationen var broget og mangfoldig – med  rigtig mange grupper, fra bøsser og lesbiske, til fagforeninger, skoleklasser og mange andre.

Fotos fra Hyde Park, Oxford Cirkus og Picadilly …

Den længe ventede og savnede manifestation var indkaldt af TUC, det britiske LO, under parolen ’March for alternativet’ – det vil sige for en ny Labour-regering. Den seneste – Tony Blairs og efterfølgeren Gordon Browns – mistede magten ved valget i maj 2010. Hovedtaleren i Hyde Park var den ny partileder Ed Miliband (Storskærmen).

Kravet var nye jobs, vækst, offentlige investeringer.

En af pointerne fra talerne, heriblandt Miliband, var  at for bankerne var det business as usual. De har fået skattelettelser, mens befolkningen har det stadig vanskeligere ved at få det til at løbe rundt med stigende priser og voksende arbejdsløshed.

Det forventes at nedskæringen vil koste 1 million jobs i den offentlige sektor.

Protesterne vil ikke slutte med den store march. Overalt i landet er der dannet lokale aktionsgrupper mod nedskæringerne.

Protesterne mod Cameron-regeringens nyliberale EU-nedskæringer er landsdækkende.

Herunder protesterer en universitetslærer i den nordengelske by York mod beskæring af yngre læreres pensioner under en 1-dages strejke.

Protesterne blandt de studerende og på universiteter og højere læreanstalter har været omfattende.
Herunder et vindue med opslag på Manchester Universitet

 

Netavisen 26. marts 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne