Atomkraften må straks afvikles! Af Arbeit-Zukunft

Atomkatastrofe: Reaktorer i Fukushima ude af kontrol


Tyskland: Afvikl alle a-kraftværker i verden

Efter det kraftigste jordskælv, der historisk er målt (9.0 på Richterskalaen) i det nordlige Japan, og den deraf udløste tsunami fredag den 11. marts 2011, er den nordlige ø Honshu på apokalyptisk vis lagt øde og raseret, mens vurderingerne lyder på langt over titusind dødsofre.

Millioner af almindelige mennesker over hele verden føler med ofrene og viser solidaritet gennem handling på forskellige måder.

Kapitalen går over lig

Selvom alle har kendt til den ekstreme fare for jordskælv i denne region, blev der opført  og klumpet 12 enorme atomkraftværker sammen her, der drives på privatkapitalistisk vis,  med den japanske regerings billigelse og på dens opfordring.

Japanske børn tjekkes for radioaktivitet efter FukushimaAllerede kort efter jordskælvs- og tsunamikatastrofen regnede det med foruroligende nyheder. Der måtte slås atomalarm for det i midten liggende atomkraftværkskompleks Fukushima (1 og 2) med 10 reaktorer (!!) og med en samlet ydelse på omkring 6 gigawat.

Hvad der derefter skete, er brudstykkevis kendt: Søndag den 13. marts 2011 er mindst 2 af disse reaktorer ude af kontrol! Det har ført til en gasekplosion, som sprængte den udvendige beklædning af reaktorbygningen helt væk og kostede 19 arbejdere på atomkraftværket livet. Radioaktiv bestråling slipper ud. Regeringen holder værdierne hemmelige, men uafhængige målinger har påvist det for længst.

Den 14. marts ekploderede også reaktorblok 3. Et amerikansk krigsskib har i Stillehavet målt stærk forhøjet stråling. Men den japanske regering påstår alligevel, at der kun er sluppet meget lidt radioaktivt materiale ud.

For de ødelagte reaktorer må kernenedsmeltning påregnes. Den japanske regering kan ikke længere bestride dette, men bestræber sig efter evne og  med støtte fra de kapitalistiske medier verden over, også i Tyskland, at nedtone katastrofens apokalyptiske omfang.

Og så flyver og falder reaktorblok 1 i Fukushima I fra hinanden foran alverdens TV-kameraer – for Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) 13.3.11 ”stiger en hvid damp op”. Var det ikke så forfærdeligt, ville det være  grotesk komik.

Vistnok er reaktortrykkapslen endnu ikke sprængt. Men det betyder ikke, at man har kontrol over, hvad der går for sig.  Nu vil man forsøge at nedkøle reaktorerne med havvand (!) og opblandet borsyre (giftigheden spiller ingen rolle længere).

Citat fra FAS: “Det er et eksperiment (!!!), som ikke er prøvet før. Mens soldater (hvad laver de der??), maskiner og pumper slæbes ind, tumler (!!!!) fagfolk med detaljerne i denne redningsplan.”

Alle disse mennesker – det ved man fra Tjernobyl – arbejder ikke under livsfare! De sætter snarer direkte deres liv ind for deres medmennesker! Man må åbent stille spørgsmål ved deres overlevelseschance. I Tjernobyl kaldte man dem ’likvidatorer’, de mennesker, som ofrede deres liv midt i atomkatastrofen. Talløse ’likvidatorer’ er ikke overlevet.

I mellemtiden blev alle mennesker i en omkreds af 20 km omkring kernekraftværkerne beordret evakueret. Det er 120 kvadratkilometer! Men alle ved, at ingen stråling og ingen radioaktiv fallout stopper ved en sådan grænse. De officielle angivelser siger caz. 240.000 mennesker, en storby af Kiels størrelse. Rystet af jordskælv, efter tab af hus eller bolig, midt i en ødelagt verden – og atomkraftværket, som altid kaldtes sikkert, falder sammen!

Men ingen af de ansvarlige i bankernes og energiselskabernes bestyrelser kan påstå, at de ikke kunne vide noget om det.

En atomkatastrofe, som kernekraftens tilhængere og trommeslagere altid har sagt ikke kunne indtræffe, udspiller sig for vores øjne.

60.000 på gaden

Konfronteret med denne katastrofe gik 60.000 mennesker på gaden i Baden Württemberg den 12. marts. De dannede en sammenhængende menneskekæde mellem det på grund af sikkerhedsbrister omstridte urganle AKW Neckarwestheim (ved Neckas løb, to reaktorer! Ejer EnBW) og Stuttgart.

Denne protestaktion var forberedt længe før den japanske katastrofe, men nu fik den en sørgelig aktualitet. Der kom flere mennesker end ventet. Hovedkrav: ”Afvikling!”. Det gav vredt genlyd over hele den 45 kilometer lange sammenhængende menneskekæde.

Også talrige folk, som i månedsvis har bekæmpet Stuttgart 21, dette ødelæggende banegårdsprojekt i Stuttgart, deltog i menneskekæden. IG Metall havde organiseret et afsnit i Stuttgart Feuerbach. Landsformanden for DGB Nikolaus Landgraf, talte ved afslutningsforanstaltningen på Stuttgarts slotsplads. Det er blevet til en meget bred alliance, som nu kæmper på gaden.

Lad os gøre den endnu bredere og stærkere! Også folk i bedrifterne må lægge deres kræfter i vægtskålen. Vi har alle et klart krav:
Afvikling af kernekraften med det samme! Udfasning med det samme! På ejernes bekostning!

Valg?

Vi ved at valg ikke ændrer meget, også SPD og De Grønne fører atompolitik, bare lidt mere fordækt.

Tro mod atom-mafiaen forsøger Merkel og hendes kamarilla af CDU- og FDP-atomlobbyister at spille for at vinde tid over for en voksende vrede. Forløjet og hyklerisk var Merkel og Westerwelle ’dybt berørt’. De maner til ikke at drive partipolitik nu og ikke genoptage afviklingsdebatten. Og sukkersødt: Man må jo betænke ofrene i Japan og hjælpe de overlevende. De forsøger at berolige folk med tågede henvisninger til angiveligt nye unndersøgelser af sikkerhedsstandarden  i de tyske atomkraftværker. Det vil den ansvarlige minister nu holde en konference om. Men de holder benhårdt fast i den fortsatte drift af atomkraftværkerne.

Nej, fru Merkel og hr. Westerwelle! I narrer jer selv! Kravet ”Afvikling med det samme” er ingen partipolitik.

Efter 11. marts 2011, der vil indgå i menneskehedens historie, hader millioner atomindustrien. Kritikerne af atomindustrien har i årtier advaret atomtilhængerne mod disse scenarier. Dertil behøver man ikke at være profet, nøgtern ingeniør- og fysiker-viden er tilstrækkelig. Men den må ikke være uklar af profitinteresser.

Folks aktive kamp må fortsætte: I virksomhederne, hvor folk smides ud, fordi de er for dyre, hvor ydelseskravene skærpes til det uudholdelige, på gader og pladser, overalt hvor betonen tårner sig op,  eller sænkes i jorden, hvor der bygges tunneller, hvor de næste megaprojekter tonses igennem mod de stadig mere kritiske mennesker.

Vi har i dag en historisk chance for med militante masseaktioner at sætte en stopper for denne kolde, beregnende og menneskeforagtende atom- og profitpolitik.

For afvikling af atomkraften!
Nedlæggelse af alle atomkraftværker!
For en bæredygtig energipolitik!

Fra Arbeit-Zukunft Online 14.marts 2011. AZ er organ for Organisationen til opbygning af et kommunistisk arbejderparti i Tyskland.
Oversat og noget forkortet af KP.

Originalartikel
Atomkatastrophe: Schon 2 Blöcke in Fukushima außer Kontrolle

Netavisen 15. marts 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne