Krisen kommer tilbage

Mens danske politikere har forsøgt at relancere en eurodebat viser det sig, at Danmark er milevidt fra at leve op til de økonomiske krav EU stiller for medlemskab.

Nye nationalregnskabstal viser, at målet i regeringens økonomiske plan om nulvækst i det offentlige forbrug i 2010 er overskredet med 8,7 mia. kr. På trods af sidste års krisepakker går det kun ned af bakke. Nye panik-nedskæringer kan forventes.

Og krisen er vendt tilbage til dansk økonomi. I 4. kvartal af 2010 var væksten i BNP negativ, minus 0,4 pct., viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det må konstateres, at hverken regeringen eller oppositionen havde ventet, at krisetallene ville vende tilbage efter kun et års tid med positive vækstrater.

VKO og ikke mindst statsminister Lars Løkke har gang på gang fortalt, at krisen er overstået og optimismen så småt er ved at vende tilbage – og S/SF har ikke sagt ham imod.

Ifølge finansminister Claus Hjort Frederiksen er det uheldige tal i 4.kvartal ikke andet end et lille bump på vejen. krisen er fortid:
”2010 var et år med fremgang for dansk økonomi. Vi har bevæget os ud af den negative spiral, som den internationale finanskrise kastede dansk og international økonomi ind i, men der er stadig et stykke vej til fuld genopretning af aktiviteten. Det er positivt, at faldet i den private beskæftigelse tilsyneladende er bremset helt op.”

De nøgne kendsgerninger viser, at der ikke er nogen grund til at tale om, at krisen er overstået. Den negative vækst er kun en af flere indikatorer på, at økonomien er ved at gå til næste fase i en af kapitalismens værste kriser.

I 2010 faldt den samlede beskæftigelse med 2,0 pct. –  svarende til at 58.000 mistede deres arbejde.

I 4. kvartal skønner Danmarks Statistik,  at der alene i det offentlige er sparet ca. 9000 stillinger væk. Når arbejdsløsheden ikke er i samme periode er gået tilsvarende i vejret skyldes det bl.a. at der i øjeblikket er flere, der forlader det danske arbejdsmarked end nye, der træder ind.

Netavisen 2. marts 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne