EU-protester: Irland og Portugal i oprør

Europæisk fagbevægelse fordømmer EU’s redningspakke til Irland. Samtidig planlægges protester mod EU-dikterede nedskæringer. I Portugal gennemføres i dag onsdag en storstrejke mod varslede nedskæringer.

Den Europæiske Faglige Sammenslutning (EFS), som dækker over 80 nationale fagforeninger i Europa og over 60 millioner medlemmer, heriblandt danske LO, fordømmer den hjælpepakke fra EU og IMF, som den irske regering modvilligt har valgt at takke ja til. Den såkaldte hjælpepakke indebærer massive nedskæringer i Irland og medfører kæmpe kapitalindsprøjtninger i de irske banker.

- Jeg kan ikke kalde det for hjælp, jeg kalder det straf, sagde lederen af EFS, John Monks på et pressemøde i Lissabon, hvor han deltog i protester mod nedskæringer i Portugal.

- Alle de spekulationer, der foregår på nuværende tidspunkt er truende og ødelæggende for demokratiet og situationen i de enkelte lande, herunder Portugal, forsatte han og opfordrede regeringerne til at stå op imod spekulative pres fra de finansielle markeder.

En af Irlands største fagforeninger TEEU – elektrikernes fagforening advarede om at landet står overfor uroligheder, hvis den irske regering forsætter med deres planer om nedskæringer.
- Dagligdagen i Irland bliver ubærligt, når de foreslåede nedskæringer hober sig op oveni de nedskæringer på 14,5 milliarder euro, der allerede er gennemført i de seneste tre brutale budgetter, sagde formand for TEEU Eamon Devoy til det britiske dagblad The Guardian.

Det irske LO har allerede indkaldt til demonstration mod nedskæringerne lørdag den 27. november i Dublin.

I det kriseramte euroland Portugal gennemføres tirsdag den 24. november en  storstrejke, den største nogensinde. Dermed følger de portugisiske arbejdere og offentligt ansatte i grækeres, franskmænds og spanieres fodspor med militante strejke- og protestaktioner.

Den portugisiske regering vil skære i den offentlige sektor for mere end 37 milliarder kroner. Planerne vil betyde både lønnedgang og fyringer.

Mere end 30.000 protesterede i sidste uge i Lissabon mod NATO-topmødet.

Kilde: Bl.a. Folkebevægelsen mod EU

Netavisen 24. november 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne