Afghansk parlamentsvalg: Rekordlav valgdeltagelse,  massiv svindel og øget vold

Stemmetallet ved det afghanske parlamentsvalg, som af de krigsførende lande blev betegnet som et stort demokratisk fremskridt, var rekordlavt og samtidig præget af omfattende svindel, køb og salg af stemmesedler og øget vold.

Ifølge en afghansk regeringsembedsmand var valgdeltagelsen på omkring 4.5 millioner. Ved præsidentvalget i 2004 stemte 8.5 millioner. Der er tale om  præcist en halvering, sagde en regeringsembedsmand til nyhedsbureauet Pajhwok Afghan News en uge efter valget.

Muhammad Fahim Hakim sad i klagenævnet i forbindelse med sidste års svindel-præsidentvalg.
– I det første præsidentvalg i 2004 og i parlamentsvalget i 2004 var antallet af stemmeberettigede vælgere 12 millioner, siger han. Ved præsidentvalget deltog 70 pct., ved parlamentsvalget det år halvdelen af de stemmeberettigede.

Ved præsidentvalget i 2009 stemte kun fem millioner af 17.5 millioner stemmeberettigede, og Hakim tilføjer:
– Ved parlamentsvalget den 18. september i år var der på landsplan 11.4 millioner stemmeberettigede, men kun 4.5 millioner stemte.

Den lave valgdeltagelse tilskrives den voksende modstand og dens opfordring til at undlade at deltage i valget – og samtidig  skuffelse over parlamentsmedlemmerne og deres brudte valgløfter.

Men Hakims tal  bestrides af den nuværende valgklagenævn. Det satte lige efter valget tallet af afgivne stemmer til 3.6 milllioner, men øgede det derpå til 4.3 millioner uden at redgøre for, hvor de ekstra 700.000 stemmer kom fra. Hakim har lagt yderligere 200.000 oveni.

De fleste valgfunktionærer kommer fra Karzai-regeringens parti. Tilliden til en upartisk optælling uden fusk kan ligge på et meget lille sted.

Valgsvindelen er omfattende. Det er dokumenteret at stemmekort blev solgt i bundter i afghanske basarer, og internationale observatører har set afghanske valgtilforordnede fylde stemmeurner med stemmesedler. En række valgdistrikter har meddelt at 100 pct af vælgerne dukkede op.

Det afghanske valgklagenævn havde en uge efter valget modtaget 3,764 klager over svindel.

Valget blev af de krigsførende NATO-regeringer fremhævet som et demokratisk fremskridt og en klar forbedring i forhold til præsidentvalget. Den danske udenrigsminister Lene Espersen roste i en pressemeddelelse valget og de afghanske valgmyndigheder. Men valgdeltagelsen var under alle omstændigheder mindre, mens valgsvindelen ikke var det.

Heller ikke volden var formindsket, som den vestlige propaganda umiddelbart skabte indtryk af.  Til gengæld offentliggjorde en afghanske NGO data, som viste en stigning i angrebene på 56 pct. i forhold til præsidentvalget i 2009, og en stigning på 15 gange i den samlede vold siden september sidste år.

Det fik ISAF til at offentliggøre deres tal, der siger at der var tale om en stigning i angrebene på 35 pct, men tilføjer at angrebene ikke var så ‘spektakulære’ som i 2009.
Det indtryk, krigsalliancen og den afghanske marionetregering søger at skabe af parlamentsvalget som et demokratisk fremskridt er helt igennem falsk.

Netavisen 24. september 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne