Nobelpris og frihandel

Af Kommunistisk Platform ml,  Norge

Liu Xiaobo fik Nobels fredspris for 2010. Tildelingen indføjer sig i rækken af fredsprisuddelinger til hyldest af imperialismen.

I selve udgangspunktet er det hyklerisk at et land, som deltager i den imperialistiske besættelse  af Afghanistan og fører en blodig krig mod befolkningen der, overhovedet deler fredspriser ud. Men hykleriet standser ikke der. Fra Fremskrittspartiet til Socialistisk Venstreparti  hyldes Nobelkomiteen for valget.

Sidste år var det krigspræsidenten Barack Obama, som modtog Nobels Fredspris I år er det en af hans kinesiske venner

Inga Marte Thorkildsen fra SV synes, at tildelingen er ”flot og modig”, fordi komiteen ikke er veget tilbage, selv om norske og kinesiske myndigheder forhandler om en frihandelsaftale. Dette er at vende tingene på hovedet. Ønsket om at opnå en frihandelsaftale og arbejdet med at støtte kræfter, som kan åbne det enorme kinesiske marked helt er i virkeligheden to sider af samme sag.

Udover at Liu Xiaobo arbejder for menneskerettigheder (som for så vidt er prisværdigt) tilhører han også mindretallet af kinesiske oppositionelle som går ind for en vestliggørelse af Kina. For grådige imperialister er dette sød musik, fordi det på sigt kan åbne for direkte udbytning af de kinesiske masser. En frihandelsaftale ville smage godt, men indebærer at dele en væsentlig del af udbyttet med den kinesiske overklasse. Et sammenbrud på tilsvarende vis som i Sovjetunionen vil være endnu bedre for det vestlige borgerskab.

Kommunisters rolle i den vestlige verden må være at modarbejde både national og imperialistisk udbytning. Det kan vi ikke opnå gennem støtte til Liu Xiaobo.

KPml’s hjemmeside

Netavisen 10. oktober 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne