Ecuador: Undtagelsestilstand og folkelige protester

Den latinamerikanske stat Ecuador er erklæret i undtagelsestilstand. Kun én national TV-kanal er åben, og dér udlægger præsidenten situationen. Hæren har erklæret sig ‘loyal’ over for præsidenten og skal opretholde ‘lov og orden’. Fagforeninger og folkelige masseorganisationer fordømmer undtagelsestilstanden og indkalder til masseprotester.

Protester mod det autoritære Correa-regimer 30. september 2010 - Indymedia Ecuador

Correa-regeringen forsøger at bremse en voldsom social uro, som brød ud flere steder i Ecuador torsdag, hvor politie og enheder fra hæren har demonstreret og protesteret mod Rafael Correas stadig mere autoritære politik og hans såkaldte ‘borgerrevolution’.

Protesterne er udløst af en brutal nyliberal spareplan efter international mønster, som Correa, der regnes for venstreorienteret,  har fremlagt i parlamentet, og som blokeres af medlemmer af hans eget parti.

Adskillige steder i landet har der været uro, mange skoler og fabrikker er blevet lukket. Men det var politiet, som gik forrest i protesterne på nationalt plan.

Correa måtte flygte for tåregas, der blev affyret mod ham, da han forsøgte at tale til protesterende politibetjente, og blev behandlet på et hospital. Sådan lød en tidlig version af begivenhederne. Andre kilder siger han blev ‘befriet’ af hæren efter at være tilbageholdt af politifolk i ti timer. En ildkamp på hospitalet skal have kostet tre døde og sårede soldater og betjente.

Ifølge ecuadoriansk TV kaldte Correa det for ‘et kupforsøg’. Han overvejer nu at opløse parlamentet:
– Det er et kupforsøg, som ledes af oppositionen og visse dele af de væbnede styrker og politiet.
Venezuelas præsident Hugo Chavez, som har tætte forbindelser til Correa, betegner det også som et kup.

– Der bliver ingen nåde, sagde den 47-årige præsident, der er økonom, uddannet i USA, til flere tusinde tilhængere fra en balkon på Carondelet-paladset efter episoden på hospitalet.

Det gamle ecuadorianske højre, hvis præsidenter er blevet væltet flere gange ved folkelige opstande, forsøger utvivlsomt at fiske i rørte vande. Men det er ikke den, der står bag det såkaldte kupforsøg. Det er heller ikke en konspiration , en ultravenstre-sammensværgelse af en sort. Venstrekræfterne i landet og arbejderorganisationerne afviser, at det var tale om et kupforsøg.

Bag protesterne ligger en stadig større folkelig utilfredshed med en præsident, der har sveget sine valgløfter og optræder stadig mere lydigt over for USA og giver stadig flere indrømmelser til det gamle højre. En brutal nyliberal spareplan mod den offentlige sektor, som bl.a. fjerner politifolkenes bonusordninger, har sammen med Correas stadig mere arrogante og autoritære optræden været dråben, der har fået bægeret til at flyde over i befolkningen.

Med undtagelsestilstanden er al undervisning på de højere læreanstalter blevet suspenderet. Den er foreløbig erklæret for en uge.

Protesterne kan udvides og få de bredeste folkelige lag på banen – arbejdere, bønder, offentligt ansatte, studerende, den indianske befolkning. Fagforeningerne i FUT – Arbejdernes Enhedsfront – fordømmer undtagelsestilstanden og opfordrer til masseprotester. De kræver Correas spareplan trukket tilbage.
Bevægelsen for indianernes rettigheder CONAIE og andre folkelige massebevægelser og organisationer appellerer om enhed for at få skabt et folkeligt og flernationalt demokrati.

Se erklæringen fra CONAIE og de folkelige bevægelser (spansk)
Llamamos a la unidad de las organizaciones sociales por una democracia plurinacional de los pueblos

FUT fordømmer undtagelsestilstanden i pkt. 8 i en erklæring, der er underskrevet af lederne af alle tilsluttede fagforbund og faglige organisationer:
“‘Vi fordømmer erklæringen af undtagelsestilstand og nødret situation, fordi den begrænser folkets individuelle og kollektive rettigheder, og tjener som påskud for at krænke menneskerettigehderne.”

Se hele udtalelsen fra FUT
Offentligt manifest fra Ecuadors fagforeninger

Correa-regeringens bånd til USA er blevet stadig tættere i den sidste tid, og det er også et stærkt element i den voksende utilfredshed med hans regime. Der er en levende tradition i Ecuador for at masseaktioner og folkelige opstande vælter upopulære regimer. Ecuador gennemlever utvvlsomt en kritisk situation. Den folkelige aktivitet er afgørende for, hvor den bevæger sig hen.

Se udtalelsen fra venstrefløjspartiet i Ecuadors parlament MDP – Movimiento Popular Democratico
Der er ikke sket et statskup i Ecuador!

Se mere om den politiske situation i brevet fra Marcelo Rivera, formand for det ecuadorianske studenterforbund og politisk fange hos Correa
‘Vi bliver forfulgt for at lade vores stemmer høre’

Netavisen 1. oktober 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne